تاریخ : جمعه, ۱۰ فروردین , ۱۴۰۳
7

میزان «مهریه ملی» تعیین شد!

  • کد خبر : 2645
  • 17 اسفند 1390 - 15:44

به گزارش میرملاس نیوز به نقل از آفتاب ؛طبق قانون جدید میزان مهریه متعارف ۱۱۰ سکه بهار آزادی است که مرد موظف است آن را پرداخت کند، در صورتی که مهریه سقف مذکور را رد کند، دادگاه تمکن مالی مرد را برای پرداخت بررسی می‌کند و تصمیم می‌گیرد که فرد زندانی شود یا خیر. با […]

به گزارش میرملاس نیوز به نقل از آفتاب ؛طبق قانون جدید میزان مهریه متعارف ۱۱۰ سکه بهار آزادی است که مرد موظف است آن را پرداخت کند، در صورتی که مهریه سقف مذکور را رد کند، دادگاه تمکن مالی مرد را برای پرداخت بررسی می‌کند و تصمیم می‌گیرد که فرد زندانی شود یا خیر. با این حال تمام کسانی که تمکن مالی پرداخت ۱۱۰ سکه را نداشته باشند، به زندان می‌روند. با این حساب می‌توانیم ۱۱۰ سکه بهار آزادی را به عنوان «مهریه ملی» بدانیم.

آخرین تلاش‌ها برای سر و‌سامان دادن به این موضوع توسط نمایندگان دوره هفتم مجلس صورت گرفت. نمایندگان مجلس با این هدف که همه قوانین و مقررات در کشور باید برای آسان کردن تشکیل خانواده و بر پایه حقوق اسلامی باشد،‌ تصمیم به تعیین سقف مشخصی برای مهریه گرفتند. نمایندگان مجلس قبلی اعلام کردند سقف مهریه ازدواج برای هر منطقه را کمیته سامان ازدواج مشخص می‌کند و رعایت این سقف، ملاک صدور سند برای دفاتر ثبتی تعیین شد. اما این موضوع به دلایل مختلف مورد تایید قرار نگرفت و قرار بر این شد تا به جای تعیین سقف برای مهریه‌ها، فرهنگسازی در جامعه صورت بگیرد. به این ترتیب گرهی که با دست قانون باز می‌شد به دندان فرهنگ سپرده شد تا مهریه به مثابه استخوانی لای زخم در گیر و دار فرهنگ‌سازی باقی بماند و روز به روز به تعداد زندانیان مهریه اضافه شود. مجلس هشتم اما این گام موثری برای حل این مشکل برداشت.

مهریه که از آن با عنوان صداق نام برده می‌شود سالهاست باعث بحث و جدل‌های فراوانی در جامعه شده است. بالا رفتن میزان مهریه، ثبت مهریه‌های نا متعارف، زندانی شدن هزاران مرد به علت پرداخت نکردن مهریه، همه و همه از مشکلاتی است که در خصوص مهریه مطرح می‌شود. این مشکلات قانونگذار را وادار کرده تا برای سر و سامان دادن به این «معضل اجتماعی» به دنبال راهکار باشد. اگرچه گفته می‌شود که موضوع ازدواج و مهریه موضوعی شخصی است و قانونگذار نباید به این موضوع ورود پیدا کند اما ورود سالانه چند هزار نفر به زندان‌های کشور در اثر نپرداختن مهریه، باعث شد تا دولت در لایحه حمایت از خانواده نگاهی نیز به مهریه و نحوه پرداخت آن داشته باشد. پدیده ناپسند زندانیان مهریه این روزها به واقعیت انکار ناپذیر جامعه‌مان تبدیل شده، این در حالی است که اکثر مراجع و علما بر این عقیده‌اند که زندان رفتن مرد به دلیل نپرداختن مهریه خلاف شرع است اما این سخنان نیز نتوانسته از تعداد زندانیان مهریه کم کند.

وضعیت نابسامان مهریه به گونه‌ای است که جلسات و مذاکرات متعددی در این باره تشکیل شد، تعیین مالیات بر مهریه نامتعارف یکی از راهکارهایی بود که هیچ گاه عملی نشد. طرح ثبت نشدن مهریه‌های نامتعارف نیز روی واقعیت به خود ندید و موضوع عندالاستطاعه و عند المطالبه مهریه‌ها نیز فقط بر سر زبان‌ها افتاد اما هیچ گاه در دنیای واقعی نمود پیدا نکرد و تعداد زندانیان مهریه کم نشد. اما روز گذشته طرحی در مجلس تصویب شد که بر اساس آن میزان مهریه متعارف در کشور ۱۱۰ سکه تعیین شد. بر این اساس پرداخت این تعداد سکه برای مردان الزامی شد. بر اساس مصوبه مجلس اگر زوج از پرداخت این مقدار سکه امتناع کند، مشمول ماده ۲ محکومیت‌های مالی می‌شود اما اگر مهریه بیش از این میزان باشد تمکن زوج مورد بررسی قرار می‌گیرد. همچنین بر اساس ماده ۲۴ لایحه حمایت از خانواده، دولت باید از طریق دستگاه‌های فرهنگی و رسانه عمومی در راستای ترویج فرهنگ ازدواج آسان و مهریه متعارف تلاش کند و طبق تبصره یک این ماده میزان مهریه متعارف هر سه سال یک بار از طرف قوه قضائیه اعلام می‌شود.همچنین بر اساس تبصره ۳ این ماده اگر میزان مهریه بیشتر از مهریه متعارف باشد پرداخت آن وابسته به توانایی مالی زوج است.

پیشنهاد قرار دادن ۱۱۰ سکه برای مهریه را نیره اخوان بی‌طرف نماینده مردم اصفهان در مجلس عنوان کرد. اخوان با اشاره به این نکته که خیلی‌ها به خاطر مهریه‌های سنگین و عدم توانایی پرداخت آن در زندان هستند، گفت: «دولت باید در این رابطه اقدامات لازم را به عمل آورد و البته اینکه می‌گویند مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته درست نیست، چراکه هم می‌دهند و هم می‌گیرند.»اخوان اظهار داشت: «پیشنهاد می‌کنیم که هرگاه مهریه تا سقف ۱۱۰ سکه بهار آزادی طرح جدید باشد، وصول آن مشمول ماده ۲ قانون محکومیت‌های مالی شود و چنانچه بالاتر از آن شود، شرط تمکن زوج موردنظر خواهد بود.وی ضمن تاکید بر فرهنگسازی برای تعیین مهریه افزود: ارقام نجومی در مورد مهریه مشکلاتی را ایجاد کرده که باید به آن توجه کنیم.»

ورود قانونگذار به موضوع مهریه جای تامل دارد

ورود دولت و نمایندگان مجلس از سه سال قبل تاکنون به بحث مهریه موافقان و مخالفان زیادی را داشته است. مخالفان این موضوع با بیان این که مهریه موضوعی شرعی است و نباید در آن دخالت کرد ورود دولت و قانونگذار به این موضوع را مذموم شمرده و آن را باعث بروز مشکلات جدید در جامعه عنوان می‌کنند. دکتر مجید ابهری، آسیب‌شناس اجتماعی در گفت‌وگو با تهران امروز با اشاره به این نکته که تعیین مهریه یک باور اجتماعی و سنت تاریخی است، می‌گوید:‌ «در دهه اخیر تعیین مهریه‌های غیر متعارف مثل سکه به ارتفاع قله دماوند، به اندازه تاریخ تولد یا مهریه‌های غیر متعارف مثل یک تن پوست پیاز، یک خرمن گل سرخ، دو قوی وحشی و نظایر اینها هر چند که ارزش مالی نداشته‌اند اما باعث ایجاد رقابت منفی بین خانواده‌ها و جوانان و به طور غیر مستقیم سبب کاهش ازدواج شده‌اند.»

وی تصریح می‌کند:‌ «ورود قانونگذاران به موضوع مهریه جای تامل دارد چرا که از نظر شرع اسلام و عرف و سنت مهریه حقی است که با توافق یک زن و شوهر تعیین می‌شود و نمی‌توان برای آن کف و سقفی تعیین کرد چرا که چنین رفتارهایی باعث بروز ناهنجاری‌های دیگر می‌شود، یعنی ممکن است در ظاهر یک قانون رعایت شود اما در کنار آن و بر اساس توافق مخفیانه رفتارهای دیگری انجام شود.»

ابهری با اشاره به وجود بیش از ۳ هزار زندانی مهریه در زندان‌ها به تهران امروز می‌گوید: «چنین قانونی فقط می‌تواند آمار زندانیان را بالا برده و باعث بروز قانون شکنی‌های دیگری شود به جای اینگونه قوانین و ضوابط بهتر است در جامعه فرهنگسازی انجام شود. یعنی کارشناسان و صاحب‌نظران در رسانه‌ها، هنرمندان در فیلم‌ها و سریال‌ها به موضوع مهریه بپردازند و خانواده و فرزندان آنها را از رقابت‌های منفی بازدارند.»وی تاکید می‌کند: «تعیین سقف برای مهریه نه تنها غیر مقدور است بلکه ممکن است باعث بروز دروغگویی شود چرا که هیچ کس تمکن و توانایی مالی خود را برای دیگران بروز نمی‌دهد پس اتفاقی که خواهد افتاد بیان عدم توانایی در پرداخت است که نتیجه آن زندان خواهد بود و تصور می‌کنم این حرکت فقط باعث بروز ناهنجاری‌های رفتاری بیشتر و کاهش آمار ازدواج شود.»

پیچیدن یک نسخه برای همه صحیح نیست

توجه به جایگاه اجتماعی و فرهنگی خانواده‌ها در تعیین مهریه موضوع دیگری است که ابهری به آن اشاره کرده و می‌گوید: «در نظر گرفتن جایگاه خانواده و شرایط اجتماعی وفرهنگی دختر و پسر ایجاب می‌کند که مهریه شناور باشد. صدها سال است که در کشور ما موضوع مهریه بین جوانان وجود دارد به جای تصویب قوانین و تعیین حداکثر باید قوانینی تصویب شود که در همسان گزینی و شرایط قبل از ازدواج نظارت شود. علاوه بر آن ممکن است بر اساس روابط عاطفی یک پسر علاقه داشته باشد که مهریه‌ای زیادتر از حد معمول برای همسرش تعیین کند و نباید اینگونه خواسته‌های عاطفی متوقف شود. غلط یا درست بسیاری از خانواده‌ها مهریه را ملاک احترام به دختر و علاقه داماد به عروس تلقی می‌کنند. این یک باور تاریخی است که نمی‌توان در چند روز و چند سال آن را تغییر داد.»

علیرضا جاور، قاضی دادگاه خانواده نیز با تاکید بر این که مهریه نوعی احترام از ناحیه مرد به زن است، به تهران امروز می‌گوید: «مهریه تکریمی است که خداوند برای زن تعیین کرده است. اندازه و مقدار این مهریه هم به عهده زوجین گذاشته است. اصل واقعه یک کار ارتباطی، اجتماعی و اکرامی بین زن و شوهر است ولی در اثر نداشتن روش‌های سالم این مسئله در خیلی جاها دچار یک بحران شده است.»

وی با اشاره به این نکته که مهریه در کشور ما به عنوان پشتوانه زن محسوب می‌شود، تاکید می‌کند: «از نظر دینی مهریه پشتوانه نیست، بلکه دیدگاه اجتماعی باعث شده که مهریه به عنوان پشتوانه زن تلقی شود. بنابراین وقتی این دیدگاه تقویت می‌شود، مهریه را به عنوان پشتوانه حساب می‌کنند و فکر می‌کنند هر چقدر بالاتر برود و بیشتر شود، این پشتوانه قوی‌تر است. در صورتی که دقیقا برعکس است. اما اگر بشود که با همکاری قوه قضائیه و دولت مبلغی را برای مهریه تعیین کنند خوب است.»

جاور تصریح می‌کند‌: «دولت نباید نوع و میزان مهریه را تعیین کند، بلکه باید سقفی معین کند و بگوید در ازای بالاتر از میزان، تعهدی در برابر میزان بالای مهریه ندارد. دولت می‌تواند به طور قانونی اعلام کند که مثلا تا میزان ۵۰ یا ۱۰۰ سکه را قبول می‌کند. یعنی بگوید ما تعهدات تا این میزان سکه را تعقیب می‌کنیم و بقیه را ما دنبال نمی‌کنیم. اگر دولت تعقیب نکند باید خودشان از همدیگر بگیرند.»

بهمن کشاورز، رئیس کانون وکلا نیز با اشاره به این نکته که موضوع مهریه و میزان آن مدت هاست مورد بحث و بررسی است، می‌گوید:‌» این مطلب چیزی نیست که با قانون و اعمال قوه قاهره و تصویب قوانین آمره بتوان با آن برخورد کرد. تعیین مهریه تابعی است از اراده طرفین و این از مقولات و مواردی نیست که قانونگذار بتواند برای تقلیل یا تعدیل میزان آن دخالت کند. تعیین مالیات نیز کاری غیراصولی و بیهوده خواهد بود زیرا به تنظیم اسناد عادی و توافق‌های محرمانه منتهی خواهد شد که ناچار کار دادگاه‌ها را که هم اکنون نیز زیاد است زیادتر خواهد کرد.»

به گزارش تهران امروز،وی تاکید می‌کند: «با توجه به این که هنوز در کشور ما بیشتر خانم‌ها استقلال مالی و اقتصادی ندارند، نمی‌توان با اصل تعیین مهر به عنوان نوعی تضمین و تامین اقتصادی برای خانم‌ها مخالفت کرد. هرچند که در بسیاری از موارد که مهریه‌های غیرعادی و سنگین به ماخذ سکه‌های طلا تعیین می‌شود، هم زن می‌داند که مرد امکان پرداخت آن را ندارد و هم مرد در موقعیت و وضعیتی نیست که حتی در درازمدت توان تهیه و پرداخت چنان مهریه‌ای را داشته باشد.»

لینک کوتاه : https://www.mirmalas.com/?p=2645

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 27در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۲۷
  1. سلام لطفا به ما بگید که زوج این۱۱۰سکه را باید یکجا پرداخت کند یا در صورت نداشتن تمکن مالی می تواند این میزان سکه را به صورت اقساطی به زوجه بپردازد؟

  2. تو را به خدا من ندارم پول یک دونه سکه را پرداخت کنم چه برسد به ۱۱۰ تا بد بخت می شم میرم حبس کمکم کنید از دست این شیطان بزرگ (زن)نجات پیدا کنم

  3. خواهشم این بمون کنسلش کن رفتنو …
    ۱) یا رب محمد نبی الرحمه بحق محمدنبی الرحمه اشف صدر محمد نبی الرحمه بظهورالحجه
    ۲) یا رب امبر المومنبن بحق امیر المومنین اشف صدر امیرالمومنین بظهورالحجه
    ۳) یارب فاطمه بحق فاطمه اشف صدر فاطمه بظهورالحجه
    ۴) یا رب الحسن المجتبی بحق حسن ا لمجتبی اشف صدر حسن المجتبی بظهورالحجه
    ۵) یارب الحسین الشهید بحق الحسین الشهید اشف صدرحسین الشهید بظهورالحجه
    ۶) یارب زین العابدین بحق زینالعابدین اشف صدر زین العابدین بظهور الحجه
    ۷) یارب الباقربحق الباق راشف صدرالباقر بظهورالحجه
    ۸) یا رب الصادق بحق الصادق اشف صدرالصادق بظهورالحجه
    ۹) یارب الکاظم بحق الکاظم اشف صدرالکاظم بظهورالحجه
    ۱۰) یارب الرضابحق الرضا اشف صدر الرضا بظهورالحجه
    ۱۱) یارب الجواد بحق الجواد اشف صدر الجواد بظهورالحجه
    ۱۲) یارب الهاد یبحق الهادی اشف صدرالهادی بظهورالحجه
    ۱۳) یارب حسن العسکری بحق حسن العسکری اشف صدر حسن العسکری بظهورالحجه
    ۱۴) یا رب الحجه بحق الحجها شف صدرالحجه بظهورالحجه

  4. ای بابا همش از وقتی زن میگیرید فکر حساب کتاب مهریه هستید بجای زندگی کردن

  5. سلام
    اگه قرار باشه زن ۱۱۰ شکه بگیره پس چرا باید بعضی شروط ضمن عقد مسخره هم تحمل کنه ؟؟؟!!!

  6. چه دردناک است که ارزش انسان ها (زن) با سکه و پول می سنجن ( چقدر بعضی از زن ها خود را حقیر کرده اند)

    • آخه بعضی مردا زوذ هوایی میشن … باید یه ابزاری باشه واسه کنترلشون

      • دمت گرم

      • مهریه تقریبا یه افساریه برای بعضی مردها ولی ذلیل مرده ها بیشترشون یادگرفتن اینقدر زجرت بدن که خودت بگی مهرم حلال وجانم آزاد وفرار کنی
        قانونم فقط بظاهراز حقوق زن دفاع میکنه یعنی مازنها بدبختیم وهیچ حامیی نداریم.قانون بیخود داستانسرایی نکنه.
        حق همیشه با مردهاست حتی اگه خلافش ثابت بشه 🙁

    • عزیزم خوبه بدونی مهریه قیمت فروش زن نیست علت تعیین مهریه از صدر اسلام ایجاد پشتوانه مالی برای زن می باشد به این دلیل که همه ی زن ها که شغل یا در آمدی ندارند در صورتیکه همواره زن به تمکن مالی برای حفظ استقلال خویش چه در زمان زندگی زناشویی چه پس از طلاق یا فوت شوهر نیازمند بوده است

  7. خاک تو سر اون مردی که نداره جو گیر میشه بیشتر از توانایی مالیش مهریه می کنه

  8. شنی ترین و وقیحانه ترین کار مهریه به اجرا گذاشتن و زندان کردن مرد است چرا که این عمل خیانت به اعتماد شوهری است که خود زن هم عالمه که توانش را نداشته و از سر اعتماد و علاقه از زنش پیروی کرده و مهریه را سنگین گرفته و مرد میخواسته زنش در فامیل زن مهریه اش از بقیه اقوام زن کمتر نباشد وسزای اعتماد زندان نیست به نظر من باید اینچنین زنهای را زندان کرد چون اونها خاین به زندگی هستند مخصوصا اگر دوره عقد باشند و هنوز به سر زندگی باشوهر نرفته باشند

  9. آخه کدوم زن اینهمه می ارزه؟؟؟؟؟؟ تا وقتی دخترها به نیت گرفتن مهریه ازدواج میکنن و اصرار دارن حق طلاق هم بگیرن وضعیت از این بهتر نمیشه. این زنه که میتونه یه زندگی رو نگه داره. میخوام بگم که همیشه حق با زن نیست اتفاقا تو بیشتر موارد حق با مرده. اصلا اگه سند ازدواج رو یه نگاه بندازیم منوجه میشیم که کلا همه چیز به نفع زنه. زنی که حاضره مردی که مدتی شریک زندگیش بوده به خاطر اون بیفته زندان انسانه؟؟؟؟؟ آی زنها بدونید که اگه مهریه شما زیاده به خاطر عشق شدیدیه که آقا به شما داشته و به خاطر بی انصافی شماهاس. اینو هم فراموش نکنید که زنی که مهریه زیاد داره بد یمنه. بیچاره مرد.

  10. مشکل مهریه به اجرا گذاشتن به نظر من ریشه در سقوط فرهنگی و اخلاقی جامعه دارد حالا مهریه هر چه می خواهد باشد ریشه را باید خوشکانید که از یکی از این نمونه های سقوط اخلاقی: داشتن رابطه های متعدد نامشروع قبل و بعد از ازدواج است که همه ما شاهدیم و غیر قابل انکار است که نهایتا موثر در مهریه به اجرا گذاشتن و پاشیده شدن کانون خانواده ها میشود مخصوصا در اوایل شروع زندگی مشترک

  11. با یلام و عرض ادب
    در صورت امکان بفرمائید ، مهریه سال ۱۳۷۰ ۵ سکه و ۷۵۰۰۰۰۰ ریال نقدی در این زمان برای پرداخت چگونه محاسبه و به چه مبلغی و چه تعداد سکه تبدیل میشود ؟
    و اگر نمیدانید باید از چه منبع مطمئنی سئوال گردد ؟
    با احترام
    سالار

  12. شیما جون گل گفتی. بعضی زن ها از روی دردی مثل خیانت یا مثل بد رفتاری مرد باهاشون ویا خیلی مشکلات دیگه و تنها وقتی میبینن این همه سال زندگی کردن و بدبختی کشیدن و همه چیز رو تحمل کردن شوهره به خیلی از زنهای دیگه داره فکر میکنه باهاشون دوست میشه از زنش پیش یه زن دیگه بد میگه و… راه دیگه ای جز به اجرا گذاشتن مهریه دارن؟؟؟

  13. مهریه ازدواج

    ۱۲ – ھر چه که شعار برابری زن و مرد داغتر می شود مبلغ مھریه ھم بالاتر می رود و این

    آشکارا دال بر دروغ بودن این شعار است .

    ١٣ – مھریه بالا نشانه شقاوت و بیوفائی رابطه زناشوئی است و خود موجب شقاوت و بیوفائی

    مضاعف در طول زندگی می شود .

    ١۴ – مھریه استمرار برده گی تاریخی زن است که امروزه به اوج خود رسیده است .

    ١۵ – زن یا مھر دارد یا مھریه .

    از کتاب ” نامه های عرفانی ” جلد دوم استاد علی اکبر خانجانی – ص ۳۳

    لینک دانلود از :

    سایت بنیاد نشر استاد خانجانی : http://khanjany.com/index.php/%DA%A9%D8%AA

    وبلاگ عرفان زندگی :http://dl.ketabkhane-erfani.com/download/ketabha/namehaie%20erfani1.zip

  14. همین کارا رو میکنید پسرا جرت ازدواج ندارن

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.