- پایگاه خبری، تحلیلی میرملاس - https://www.mirmalas.com -

مدیر ملی طرح حفاظت از زاگرس مرکزی : یک دهم جنگل های زاگرس در ۴ سال گذشته نابود شده است

 

به گزارش میرملاس نیوز به نقل از ایرنا ، شیرین ابوالقاسمی  در سمینار معرفی رویکرد همسوسازی در حفظ تنوع زیستی و ساز و کار استقرار آن در طرح ها و برنامه های توسعه در سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در چند سال اخیر شاهد از بین رفتن جنگل های زاگرس بوده ایم ، به گونه ای که بخش زیادی از مراتع ، منابع آبی و جنگلی از بین رفته است.

زاگرس رشته کوهی در غرب و جنوب ایران است. این رشته کوه درغرب از مرز ایران و ترکیه آغاز شده و پس از گذشت از ۱۳ استان آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه،همدان، ایلام، اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، خوزستان ، لرستان ، فارس، کرمان و هرمزگان به جنوب کشور وصل می شود.سلسله جبال زاگرس عمدتا دارای جنگل های بلوط است.

ابوالقاسمی با بیان اینکه روند نابودی زاگرس از چهار سال پیش شروع شد، توضیح داد: از ۴ سال گذشته تاکنون یک میلیون هکتار از جنگل های زاگرس از بین رفته است در حالی که کل وسعت جنگل های زاگرس ۱۰ میلیون هکتار است بنابراین در این مدت یک دهم وسعت این جنگل را از دست داده ایم.

وی ادامه داد: با توجه به اهمیت حفظ جنگل های زاگرس بحث طرح حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مطرح شد که بعد از آن پروژه بین المللی حفاظت از تنوع زیستی در سیمای حفاظتی زاگرس مرکزی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و با برخورداری از کمک های فنی و مالی برخی نهادهای بین المللی ذیربط مانند صندوق تسهیلات محیط زیست جهانی و برنامه عمران ملل متحد بین سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۰۴ تدوین شد.

به گفته وی، سند فاز اجرایی پروژه توسط معاونت وقت محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده مقیم وقت سازمان ملل متحد در تهران در ۲۸ ژوئن ۲۰۰۵ ( ۷ تیر ۱۳۸۴ ) امضا شد و عملیات فاز اجرایی از ۲۲ اردیبهشت ۱۳۸۵ مطابق با ۱۲ مه ۲۰۰۶ آغاز شد.

ابوالقاسمی گفت: تسهیل در جهت ایجاد یک نظام مدیریتی زیستی از طریق ارتباط هماهنگ بین نهاد های مختلف ملی ، استانی و محلی ، یکپارچه سازی حفاظت از تنوع زیستی از طریق ارتباط هماهنگ بین نهادهای مختلف ملی ، استانی و محلی ، حفاظت و استفاده پایدار از محیط زیست طبیعی و منابع تنوع زیستی و مدیریت مشارکتی از طریق ظرفیت سازی و افزایش آگاهی عمومی از اهداف کلان این پروژه است.

وی افزود: این پروژه در سطحی حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار در ۴ استان اصفهان ، چهارمحال و بختیاری ، فارس و کهگیلویه و بویراحمد به صورت پایلوت آغاز شد و در حال اجرا است.

مدیر ملی طرح حفاظت از زاگرس مرکزی تاکید کرد: ایجاد یک خط مشی کلی در مدیریت منابع زیستی و ژنتیکی منطقه زاگرس از اهداف کلی این پروژه است که باید در سه سطح ملی ، استانی و محلی برنامه ریزی شود.

وی افزود: باید تلاش کنیم تا هر چه زودتر قوانین مدونی در سطح ملی تدوین و برای اجرا به بخش های اجرایی ابلاغ شود. اگر بخواهیم برای اوایل ۲۰۱۵ که زمان ارایه نتایج پروژه است ، گزارش موفقی داشته باشیم باید با همفکری و همدلی بیشتری در اجرای پروژه پیش رویم در غیر اینصورت به عنوان یک پروژه موفق معرفی نخواهد شد.

ابوالقاسمی ذغال گیری از درختان بلوط ، چرای بی رویه دام و کشاورزی بی رویه را تهدیداتی دانست که جنگل های زاگرس را به شدت تهدید می کند.

به گفته وی باید با برگزاری کارگاه های آموزشی ، معیشت جایگزین برای اهالی بومی ، حفاظت از جنگل های زاگرس را بین جوامع محلی فرهنگ سازی کنیم.

وی ادامه داد: برای اینکه پروژه حفاظت از زاگرس مرکزی با موفقیت انجام شود باید سند آمایش سرزمین داشته باشیم که در حال تهیه آن هستیم ، همچنین تهیه دستورالعمل های مدون در محدوده پایلوت اجرای طرح نیز الزامی است که باید تهیه شود.

مدیر ملی طرح حفاظت از زاگرس مرکزی گفت:باید دراین زمینه الگوهای بهره برداری پایدار از تنوع زیستی، ارزیابی توان اکولوژیکی و نقشه های کاربری اراضی تهیه شوند وبه طور مستمر عوامل تهدید ناپایدار موردشناسایی قرار گیرد.