- پایگاه خبری، تحلیلی میرملاس - https://www.mirmalas.com -

سرداری که شهرتش در گمنامی است/ سردار شهید حاج هوشنگ ورمقانی

امام خمینی (ره) : آنها که شهید شدند، به خدمت خودشان و رسالت خودشان و به اجر خدمت خودشان رسیدند.

 

534374_igtaGmGi [1]

سردار شهید حاج هوشنگ ورمقانی

 

سرداری که شهرتش در گمنامی است / به قلم دکتر مجتبی ورمقانی

حوالی ساعت ۱ بامداد ۱۵ بهمن ماه و پس از جستجوی نام سردار حاج حسن باقری عزیز،  سایت وزین و پربار و ارزشی میرملاس را برای اولین بار مشاهده و مطالعه کردم. مدتها پیش مادرم خوابی را برایم تعریف کرد. او می گفت که در خواب پدرت ( شهید حاج هوشنگ ورمقانی) را همراه با حاج حسن باقری در مکه مکرمه در کنار هم و خندان دیده ام. هر چند حقیر به دلیل فعالیت های پژوهشی در مورد اتفاقات کردستان آوازه شجاعت، ایثار، تواضع و ایمان دلاوران کوهدشت از جمله سردار حاج حسن را بسیار شنیده بودم. اما خواب مادر تلنگری شد که از طریق جناب آقای آزاد بخت مدیر مسئول محترم سایت میرملاس حاج حسن عزیز را بیابم و پس از سالها با او مفصل صحبت کنم.

از آنجا که شهید ورمقانی با بسیاری از شهدا و رزمندگان کوهدشتی دوست و همرزم بوده اند بر خود واجب دانستم جهت آشنایی بیشتر مردم آن منطقه با سردار جان بر کف حاج هوشنگ ورمقانی خلاصه ای از زندگی پربارش را بیان کنم. در ابتدا از همکاری و هماهنگی جناب آقایان آزادبخت و بالنگ نهایت تشکر و قدردانی  را دارم و برایشان توفیق آرزومندم.
اگرچه کردستان به فرموده رهبر معظم انقلاب، سرزمین فداکاری های بزرگ است و محل ایثار و شهادت بسیاری از بزرگان کشور بوده و در اکثر برنامه های رسانه ای ملی در حوزه ایثار و شهادت به آن اشاره می شود، اما در سطح ملی از سرداران و بزرگان بومی کردستان کمتر یاد می شود و آنگونه که شایسته شان آنهاست اطلاع رسانی نشده است.
اگر با دقت بیشتر به زندگی حاج هوشنگ ورمقانی بنگریم و مروری به همه برنامه ها و اندیشه های زیبا و خدا پسندانه ایشان داشته باشیم و با همرزمان، اعضای خانواده و مردم عامه و روحانیون مناطق کردستان که در آن دوران به نحوی با آن سردار والامقام در ارتباط بودند و نتایج برنامه های ایشان را در دهه ۶۰ و ۷۰ مورد بررسی قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که وی اقدامات بزرگی انجام داده است.
شجاعت، معنویت، بصیرت و خدا محوری وی در زمینه تحقق امنیت پایدار در کردستان، ایجاد همگرایی و وحدت میان شیعه و سنی، حرمت گذاشتن به مردم منطقه و جلوگیری از آسیب رساندن به مردم منطقه و خانواده های فریب خوردگان در آن دوران حساس از جمله برنامه های سردار ورمقانی بود.
سردار خوبی ها و ایثار و از خود گذشتگی و مایه افتخار کردها، شهید حاج هوشنگ ورمقانی فرمانده قرارگاه استانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کردستان، در سال ۱۳۳۸ در روستای «ورمقان» از توابع شهرستان سنقر دیده به جهان گشود و در محیط آرام و پر از صفا و دوستی روستا درس همنوع دوستی و خدمت صادقانه همراه با اعتماد به هموطنان را آموخت و تا پایان مقطع متوسطه در این شهرستان حضور داشت.
وی در اوایل سال ۱۳۵۸ برای خدمت بهتر به قشر ضعیف و آسیب پذیر مناطق روستایی و محروم کردستان در جهاد سازندگی شهرستان قروه مشغول به خدمت شد، که برای شناخت بیشتر از شخصیت این جوان رشید در آن مقطع باید در کنار صحبت مردم شهر و روستاهای قروه و دهگلان نشست.
حاج هوشنگ، خدمت مقدس سربازی خود را در لشکر ۲۸ پیاده کردستان گذراند و در این مدت به خاطر ایثار و شجاعتی که در راه مبارزه با گروهک های ضد انقلاب از خود نشان داد، موفق به دریافت مدال رشادت و لیاقت از دست فرمانده وقت لشکر شد.
وی با داشتن بصیرت و آگاهی کامل از وضعیت بحرانی استان کردستان و حس هم نوع دوستی در آن روزهای سال ۱۳۶۰ به عضویت رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شهرستان قروه درآمد و در همان آغاز ورود به عنوان فرمانده گردان ویژه نیروهای اعزامی از شهرستان قروه در نبرد با رژیم بعث عراق، بخشی از جبهه قصر شیرین را تحویل گرفت.
او در این پست خدمات شایانی ارایه داد که اخلاق، باور قوی و خلوص ایشان با همرزمان خود به ویژه تعدادی از پاسداران کردستانی، نام و یاد ایشان را برای همیشه در جامعه ماندگار کرده است.
حاج هوشنگ ورمقانی در این مقطع مدتی نیز به عنوان مسوول گزینش سپاه شهرستان قروه منصوب شد که در جذب جوانان این شهرستان به نهاد مردمی سپاه خدمات ارزنده ای به مردم منطقه داشت و پس از آن فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بخش دهگلان را بر عهده گرفت که مردم منطقه لیلاخ امروز نیز از رشادت ها و خدمات ارزنده آن سردار بی ادعا در این منطقه به نیکی یاد می کنند.
شهید ورمقانی در سال ۱۳۶۱ ازدواج کرد که ثمره این ازدواج سه فرزند پسر و یک فرزند دختر است .
سردار ورمقانی با صداقت و جلب اعتماد مردم منطقه در سال های ۶۱ الی ۶۳ بیش از یکصد روستای منطقه را پاکسازی کرد و امنیت منطقه را به وسیله خود مردم و ایجاد پایگاه های مردم برقرار کرد که این اقدام وی مورد تقدیر فرمانده هان سپاه قرار گرفت و می توان از این حرکت به عنوان نقطه عطف برقراری امنیت پایدار در منطقه از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یاد کرد.
وی در سال ۱۳۶۴ بنا به درخواست فرمانده تیپ بیت المقدس به آن یگان ماموریت یافت و تا پایان جنگ تحمیلی به عنوان جانشین ستاد و فرمانده پایگاه این تیپ در جبهه های جنوب و جزیره مجنون در کمال خلوص و شجاعت به مبارزه پرداخت که یادآوری ویژگی های شخصیتی ایشان از زبان تعدادی از روحانیون اهل سنت کردستان که در این دوران همرزم شهید بودند، شنیدنی است.
روحانیون همرزم شهید ورمقانی طوری از عرفان و خداشناسی و باور و صداقت ایشان یاد می کنند که جوانان از شنیدن آن لذت می برند و درس می گیرند، آنها اعتقاد درونی شهید ورمقانی به خداوند متعال و تاسی از زندگی حضرت محمد (ص) را مهم ترین عامل شهرت و جایگاه ایشان در دل مردم می دانند.
شهید ورمقانی که با داشتن این ویژگی عرفانی و معنوی در همه عرصه ها و مراحل زندگی خود بهترین الگو بود در سال ۱۳۶۸ برای گذراندن دوره دافوس به دانشگاه امام حسین(ع) در تهران رفت که در آن دوره هم به عنوان دانشجوی ممتاز انتخاب شد. بعد از دوره دافوس به عنوان یکی از ارکان تیپ بیت المقدس در طراحی برنامه های رزمی و ستادی نقش کلیدی و بسزایی را انجام داد که همرزمان وی همیشه به درایت، آگاهی، هوشمندی و پیش قراول بودنش در پذیرفتن مسوولیت های سخت در خاطرات خود با شهید ورمقانی یاد می کنند.
به گفته همرزمان و خانواده شهید ورمقانی، حاج هوشنگ همیشه به توصیه های حضرت امام (ره) و رهبر معظم انقلاب کمال دقت را داشته و در کردستان هیچگاه وارد مسایل سیاسی کاری نشد، بلکه بخاطر توانایی و لیاقت خود در سال ۱۳۷۱ به سمت مسوول بازرسی و فرمانده یگان ویژه قرارگاه استانی شهید شهرام فر منصوب شد و در سال ۱۳۷۳ به عنوان پاسدار شایسته و در سال ۱۳۷۴ به عنوان پاسدار نمونه نیروی زمینی سپاه معرفی شد. وی در این سالهای پس از جنگ با فرماندهی رده های مختلف در سپاه نقش مهمی در تامین امنیت پایدار ایجاد نمود و علی رغم این که بارها به او پیشنهاد مسئولیت در مرکز کشور داده شد اما او هیچ گاه قبول نکرد و جانش را فدای آسایش مردمان کردستان نمود.
تعبیر چمران کردستان به حاج هوشنگ ورمقانی از زبان همرزمانش به حقیقت زیبنده ایشان است و هر آنقدر بیشتر از شخصیت والای ایشان شناخت پیدا می کنیم بیشتر به جایگاه رفیعشان پی می بریم که تحقق این مهم و شناخت از جایگاه والای ایشان در میان مردم کردستان و سایر رزمندگان کشور نیازمند تلاش و کوشش بیشتر فعالان فرهنگی است.
روایت زندگی، ویژگی های اخلاقی و شخصیتی شهید حاج هوشنگ ورمقانی از زبان خانواده، همرزمان و اهالی مردم شهرها و روستاهای کردستان و حتی اعضای ضد انقلاب حزب منحله دموکرات در فیلم ۵۰ دقیقه ای به نام ˈ روزنه ای به اوج ˈ تهیه شده از سوی سپاه بیت المقدس کردستان برای شناخت بیشتر از وی، اقدام شایسته و قابل تقدیری است که باید به صورت گسترده در سطح کشور توزیع شود.
اعتراف کمال شریفی عضو حزب منحله دموکرات کردستان که در روز درگیری منجر به شهادت سردار ورمقانی در صحنه حضور داشت به شجاعت حاج هوشنگ ورمقانی در میدان جنگ و مظلومیت ایشان در زمان شهادت به عنوان دشمن انقلاب اسلامی از نیروهای سپاه پاسدران بومی کردستان حاوی ناگفته های زیادی از زندگی سرداران بی ادعای کردستان است که در تاریخ برای همیشه ماندگار و الگو خواهد بود. پخش این اعترافات در سال گذشته توسط وزارت اطلاعات بار دیگر دشمنان انقلاب را رسوا نمود ( فیلم این اعترافات در اینترنت موجود است)
حاج هوشنگ ورمقانی غروب جمعه اول تیر سال ۷۵ در محور قهرآباد سقز در کمین نیروهای ضد انقلاب افتاد و پس از ۲ ساعت مبارزه شجاعانه، در حالی که همراهانش او را تنها گذاشته بودندˈ به فیض عظیم شهادت نایل شد و نام و یاد وی برای همیشه تاریخ افتخاری بزرگ برای مردم کردستان و نهاد مردمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران است.
شاید زیباترین خاطره زندگی سراسر عشق و ایثار این سردار که هشت سال پس از پایان جنگ تحمیلی به قافله شهدا پیوست، نامه سربسته ای باشد که در سال شهادتش برای پدر خود نوشت و از او خواست تا نامه را در جوار قبر منور رسول اکرم(ص) باز کند و بخواند، نامه ای که امروز برای همه ما سرگشاده شده و یادآور فصل پرواز برای همه عاشقانی است که هنوز فصل پروازشان فرا نرسیده است.
چمران کردستان در نامه خود به پدرش چنین نوشته بود: ˈ پدر عزیزم دعا کنید خداوند سال ۷۵ را سال شهادت من قرار بدهد، اگر دعا نکنید مدیون من هستید. امام عزیز، رهبرمان و شهدا را فراموش نکنیدˈ و این چنین بود که خداوند در استجابت دعای این پدر، پسرش را در سال ۷۵ آسمانی کرد.

Untitled [2]

با این شناخت چند سطری از شخصت والای شهید حاج هوشنگ ورمقانی به عنوان یکی از پاسداران صادق، متعهد و مردم دار استان کردستان بر این باور رسیدم که لازم است تمام جوانان و مسوولین، حتما زندگی نامه یکی از شهدای والا مقام را مطالعه کنند و الگو بگیرند و بر این باور باشند که مردم تنها با عمل صادقانه و بی ریا مقبولیت افراد را می پذیرند و تنها اخلاق اسلامی و خدمت در راه خداوند موجب ماندن نام نیک افراد در جامعه می شود. در پایان بهترین درودها را به روان پاک این شهید و همه شهدا بخصوص شهدای منطقه قهرمان پرور کوهدشت نثار کرده و برای رزمندگان دلاور آن منطقه توفیق و سلامتی آرزومندم.

با دعای خیر

دکتر مجتبی ورمقانی

اسفند ۱۳۹۲- سنندج

 

80708453-4444652 [3]

راست نفر دوم [4]

از راست نفر دوم سردار شهید حاج هوشنگ ورمقانی

 

7 [5]

پیکر مطهر سردار شهید حاج هوشنگ ورمقانی