تاریخ : چهارشنبه, ۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
5

آزادی سیاسی در نظام های دینی

  • کد خبر : 64245
  • 24 بهمن 1393 - 0:55

    محمد کرم محمدی  / اختصاصی میرملاس :  اگرچه دانشمندان برای آزادی معانی مختلفی ارائه کرده اند اما در همه این تعاریف آزادی سیاسی به طور مستقیم با نظام های سیاسی در ارتباط است ، بطوریکه در این تعریف ها به نقش مردم در نظام سیاسی اشاره شده است به این معنا که فرد […]

 b60adb6fa06f207d1492f539ec6d5052c6a0c3eebae17f6849ea6eda97364d1f

 

محمد کرم محمدی  / اختصاصی میرملاس : 

اگرچه دانشمندان برای آزادی معانی مختلفی ارائه کرده اند اما در همه این تعاریف آزادی سیاسی به طور مستقیم با نظام های سیاسی در ارتباط است ، بطوریکه در این تعریف ها به نقش مردم در نظام سیاسی اشاره شده است به این معنا که فرد بتواند در انتخابات زمامداران و مقامات سیاسی شرکت جوید و یا در مجامع عمومی آزادانه عقاید و افکار خود را به نحو مقتضی و با رعایت قانون ابراز نماید .
برخی از دانشمندان در تعریف آزادی سیاسی چنین ابراز داشته اند :
منظور از آزادی سیاسی به طور ساده عبارت از آزادی انجام دادن کارهای مختلفی است که حکومت اقتضا می کند ، این کارها اصولا شامل آزادی استفاده از ابزارهایی است که از طریق آنها بتواند صدای خود را به گوش دیگران برساند و در حکومت تاثیر عملی داشته باشد .
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای – ایده الله تعالی – در این باره بیان روشنگری دارد :
افراد در جامعه اسلامی در تکوین و هدایت نظام سیاسی جامعه ، دارای نقش و اثر باشند ، نه اینکه تنها یک قشر یا جمع یا وابستگان به یک نژاد در جامعه حق و توانایی تصرف و اداره امور کشور را داشته باشند ، آزادی سیاسی یعنی اینکه همه مردم با قطع نظر از وابستگی های قومی ، زبانی ، نژادی و دینی در یک جامعه بتوانند آن نظام را به سوی مطلوب خودشان هدایت کنند ، طبیعی است وقتی در جامعه ای اختلاف رأی و نظر پیدا شد ، عقیده ای که طرفداران بیشتر دارد رأی و حرفش متبع خواهد بود و دیگران باید از آن تمکین کنند ، وقتی که گفته می شود در جامعه اسلامی ، آزادی سیاسی وجود دارد بدین معناست که هم حق انتخاب دارند و هم فعالیت سیاسی با ایجاد تشکلها ، سازمانها ، احزاب ، و اجتماعات سیاسی و بیان افکار و نظرات سیاسی .
باید توجه داشت که که ثبات آزادی سیاسی و بهره مندی صحیح و حساب شده از آن منوط به رعایت و وجود برخی شرایط است .
آگاه بودن و آگاهی دادن : از محور های اساسی برای تحقق آزادی سیاسی و ضروری ترین عامل ثبات آن است افرادی که مسائل مربوط به آزادی سیاسی را مطرح می نمایند باید به این حقیقت توجه داشته باشند که لازمه ورود به مباحث یاد شده دارا بودن اطلاعات دقیق در این زمینه است ، با اندک تأمل در دوره های کوتاه حکومت نبی مکرم اسلام و حضرت علی (ع) و نیز توصیه های فراوان معصومین مبنی بر آگاه ساختن مردم نسبت به حقوق خود در حوزه های حکومتی است ، در نظام سیاسی دینی هیچ ابهامی برای افراد حقیقت طلب و واقعیت گرا باقی نمی ماند و مردم به راحتی و بدون دغدغه می توانند راه صحیح و درست را تشخیص داده و انتخاب نمایند ، بسیاری از فرصت طلبان و دنیا پرستان به بهانه های واهی و صرفاً مادی جهت نیل به اهداف مادی و دنیوی به انتخاب قانونمند مردم به مبارزه برخواسته و آنرا تخریب می نمایند ، شاید اگر پردازش دنیا طلبان و فرصت طلبان یعنی مثلث زر و زور و تزویر یعنی قاسطین و مارقین و ناکثین نبود هرگز مسیر حرکت انسانی و الهی در حکومت حضرت امیر دچار آسیب نمی شد و امروز به بهانه های مختلف ما شهد این انتزاع و انفکاک در دین نبودیم ، همیشه رهبران دینی توجه کامل داشته اند که کشور درست هدایت شود و تصمیماتی که اتخاذ می شد مبتنی بر ایده ها و رفتار شخصی و معرضانه نباشد زیرا آفت حکومت بد عمل کردن و سلیقه ای رفتار کردن افراد حاکمیت است و بدتر از آن ایده نادرست خود را بر دیگران تحمیل کردن است ، حضرت امیر اختیار و انتخاب بسیاری از امور سیاسی را بر عهده مردم می گذاشتند به طوری که حضرت فرموده : “اگر خیری در من دیدید مرا یاری نمایید و اگر شری احساس کردید از آن کنار بکشید ” ، حضرت علی (ع) از مردم می خواهد که در شرایط بحرانی نیز با برهان و اندیشه تصمیم گیری نمایند ، امروز ما شاهد کشوری هستیم که در پرتو دین و تمسک به پیامبر و ائمه اطهار در راستای حکومت نبی مکرم و بویژه نهضت حسینی با زعامت فرزند ابا عبدالله ، امام کبیر و را حل ، انقلابی را به وجود آورد که از مردمی ترین حکومت های تاریخ بشری بود ، چون مورد وثوق و اعتماد مردم بود ، برای همیشه با زمینه ی دینی و اعتقادی با فرهنگ حسینی هر ساله ما شاهد حضور پرشور و شعور مردمانی هستیم که برای استقرار خواسته بحق خود یعنی استقلال ، آزادی و جمهوری اسلامی می خروشند ، ما به خود می بالیم که ایرانی مسلمان هستیم که این صلابت و خروش ریشه بر اندام همه مستکبران تاریخ می اندازد ، دست ها و پاهای ملتی را می بوسیم که اینچنین به ندای رهبر الهی خود و خدمت گذاران بی منت لبیک گو حاضر می شوند و در این ایام مبارک تجدید میثاق می نمایند ، نمی هستیم از این اقیانوس بیکران برخود لازم می دانم که اگر توفیق تشکر حضوری ایجاد نشد ، خالصانه و خاضعانه تشکر نماییم و در مقابل این همه عظمت و بزرگواری که سرمایه این امت است سر تعظیم و کرنش فرود آورم و سجده شکر بجای آوریم . موفق به توفیق الهی و مؤید به تاییدات خداوندی باشید .

 

 این یادداشت اختصاصی برای میرملاس نگارش شده است ؛ درج این مطلب با ذکر منبع بلامانع است .

 

 

لینک کوتاه : https://www.mirmalas.com/?p=64245

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 11در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۱
  1. سلام . احسنت جناب فرماندار که تصویر زیبایی از ازادی سیاسی را با این گفتار نغز ترسیم نمودید.کاش توفیق بود حضرتعالی از سخنان گوهربار جنابعالی در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال استفاده میکردیم . اما حیف که بعضیها مجال نمیدن .

  2. سلام و عرض ادب به خدمت جناب فرماندار و سلام و درود بر امین عزیز؛ انشاءالله که حاتان خوب باشد.
    به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و این مطلب جناب محمدی؛ مطلبی در زمینه مواضع استاد شهید مطهری در مورد “آزادی” به خدمتتان می فرستم.
    .
    تنها راه حفظ معارف و اصول، صیانت از اصل “آزادی” است

    شهید مرتضی مطهری یکی از پیشگامان انقلاب اسلامی ایران است. در تفکر این شهید بزرگوار،تحقق اصل آزادی،یکی از اصلی ترین اهداف انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود. استاد شهید در سخنرانی مورخ ۲/۱۱/۵۷ در دانشکده الهیات می فرمایند: «من اعلام می کنم که در رژیم جمهوری اسلامی، هیچ محدودیتی برای افکار وجود ندارد و از به اصطلاح کانالیزه کردن اندیشه ها،خبر و اثر نخواهد بود. همه باید آزاد باشند که حاصل اندیشه ها و تفکرات اصیلشان را عرضه کنند. البته تذکر می دهم که این امر سوای توطئه و ریاکاری است. توطئه ممنوع است، اما عرضه اندیشه های اصیل، آزاد…»
    استاد در فرازی دیگر می فرمایند:
    «در حکومت اسلامی، احزاب آزادند. هر حزبی اگر عقیده غیر اسلامی هم دارد، آزاد است. اما ما اجازه توطئه گری و فریب کاری نمی دهیم. احزاب و افراد در حدی که عقیده خودشان را صریحا می گویند و با منطق خود، به جنگ با منطق می آیند، آن ها را می پذیریم…»
    شهید مطهری تنها راه حفظ معارف و اصول را صیانت از اصل آزادی دانسته و می فرمایید:
    «من به جوانان و طرفداران اسلام هشدار می دهم که خیال نکنند راه حفظ معتقدات اسلامی، جلوگیری از ابراز عقیده دیگران است. از اسلام فقط با یک نیرو می شود پاسداری کرد و آن علم است و آزادی دادن به افکار مخالف و مواجهه صریح و روشن با آن ها…».

    از دیدگاه استاد شهید، در خصوص آینده انقلاب اسلامی، یکی از اساسی ترین مسایل، مسئله «عدالت اجتماعی» است. استاد در خصوص «عدالت اجتماعی» به قدری حساس است که به عنوان هشدار می فرمایند: «من تأکید می کنم، اگر انقلاب ما در مسیر برقراری عدالت اجتماعی به پیش نرود، مطمئنا به نتیجه نخواهد رسید و این خطر هست که انقلاب دیگری با ماهیت دیگری جای آنرا بگیرد. اما نکته مهم که باید به آن توجه داشت این است که در این انقلاب، اساس کار بر اخوت اسلامی باید بنا نهاده شود. یعنی آنچه را دیگران با خشونت و فشار تأمین می کنند، در این انقلاب با ملایمت و از روی میل و رضا و برادری انجام می گیرد.»

    اهمیت اصل «عدالت» تا آنجاست که بگفته استاد شهید: «به دلیل ماهیت عدالت خواهانه انقلاب، وظیفه حتمی همگی ما این است که به آزادی ها، به معنای واقعی کلمه احترام بگذاریم.».
    پی نویس:
    پیرامون انقلاب اسلامی، استاد شهید مطهری، انتشارات صدرا، صفحات ۱۸ و ۶۲.

    • چه خوب می شود اگر این فرمایشات شهید مطهری در جامعه پیاده شود. وقتی می فرمایند:
      من اعلام می کنم که در رژیم جمهوری اسلامی، هیچ محدودیتی برای افکار وجود ندارد و از به اصطلاح کانالیزه کردن اندیشه ها،خبر و اثر نخواهد بود…

  3. افرین بر فرماندار هوشمند وانقلابی

  4. درودبرتفکر بیان واندیشه ات اقای فرماندار نه نمی هستی ازاین دریایی پرخروش بلکه خود سیل خروشانی از شهامت شجاعت مردانگی ولایتمداری وجوانمردی افرین بر شما

  5. درود بر فرماندار شجاع وتوانمند شهرستان کوهدشت

  6. باسلام خدمت فرماندار فرهیختهجناب اقای محمدی
    باسلام خدمت باز دیدکنندگان وبا سپاس از مسولین سایت که ما کاربر با خیال راحت دلنوشته های خود را در این جا در بوته نقد ودیدونظر باز دگنندگان وتنویر افکار عمومی قرا ر مدهیم
    من هر روز اخبار سیاسی واجتماعی استان وشهرستانها رااز سایت های محلی استانم مرور می کنم وتا کنون کمتر مسول سیاسی یااجتماعی مشاهده کرده ام که احساس مسولیت کندودر کندو کاو مسایل مبتلا به امروز جامعه ام که بشدت تشنه شنیدن حقوق خویش است وقت بگزاردودر این میدان گوی اندیشه راجولان دهد
    از این جهت شاید مسیولین سیاسی به جهاتنداشتن وقت یا ترس از چالش های پیش رو از وارد شدن به این وادی بس مشکل زا ابا دارند
    تنها موردی که دیده ام اقای فر ماندار محترم کوهدشت در این جهت با وجود مشغله کاری وحساسیت موضوع بی مها با موضوعات پایه از جمله حق وتکلیف ازادی های اجتماعی وسیاسی ازادی احزاب وانتخابات ازاد رادستمایه قرار می دهد تا من شهروند به حقوق وتکلیفی که بر گردن حاکمیت دارم اگاه باشم
    البته این جسارت وشهامت در وجود شخص محمدی ذاتی است عندالله بدور از مداهنه وچاپلوسی که فرمایش مولا علی علیه السلام
    را درپیش رو دارم که بر پیشانی وروی چاپلوسان خاک بپاشید به عنوان یک شهروند که البته این جمله شهروند قرن بیستمی است وتازه در دیالوگ این دیار جا خوش کرده به مردم نازنین کوهدشت که لیدر های سیاسی اش در جریانات واتفاقات همیشه بی طرف نبوده وهزینه ها کرده ومی کند بخاطر این چنین فرمانداری عرض تبریک دارم

    اقای فرماندا دولت تدبیر وامید از شما ودولتتان بس انتظار مرود
    در دیار بارها شاهد بودهایم که رای مردم چه راحت پایمال شده نفس هامان در سینه حبس شده جرات دم بر اوردن نداشتیم کسانی که مانند دوره ناصری قاجار رای وراس (با معذرت) را یکی می دانستند
    علی رغم تاکید بزرگان که رای را حق الناس می دانستند حق مردم را نادیده می گرفتند
    امروز مردم باید به حقوقشان اگاهی یابند وپاسداری از رای انها به گردن شماست
    با ارزوی موفقیت شما ونوشتن فقط راه حل نیست انشاالله با گردهماییها سمینارها تجمع اندیشمندان کوهدشتی واستان وارایه مقالات
    با حمایت قاطع ازطرف دولت تدبیر وشنیدن سخنان موافقان ومخلفان وایجاد تضارب ارا در جهت تلطیف افکا از تنش تنش
    جلو گیری شود تا در باروباروریوتوسعه سیاسی موفق شویم
    پاینده باشی

  7. درود بر فرماندار لایق و سخت کوش و بسیجیمان . جناب حاج کرم محمدی عزیز به مقاله نوشتنتان ادامه دهید تا ما جوانان از قلم شیوایتان کمال استفاده را ببریم

  8. آفرین بر شما برای این دیدگاه و فکر سیاسیتان و آفرین بر قلم شیوایتان

  9. با سلام عرض ادب خدمت فرماندار محترم:
    در نص قران مجید ،یکی از هدف هایی که انبیاء داشته اند این بوده است که به بشر آزادی اجتماعی بدهند،یعنی افراد را از اسارت و بندگی و بردگی یکدیگر نجات بدهند.(مجموعه آثار شهیدمطهری ج ۲۳ص۴۳۸)
    هر وقت در جامعه ی ما نوعی آزادی فکری بوده _ولو از روی سوء نیت هم بوده -این امر به ضرر اسلام تمام نشده بلکه به سود اسلام تمام شده است.(مجموعه اثار ج۲۴ص۱۷۴)

  10. با سلام.عمل به سخن همه چیز است

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.