- پایگاه خبری، تحلیلی میرملاس - https://www.mirmalas.com -

چالش های زیست محیطی صیفی کاری های استان لرستان

55

 

 احسان صلاحی/ میرملاس : 

در طی پنجاه سال گذشته، سموم شیمیایی(آفت‌کش ها، قارچ‌کش ها،نماتودکش ها،علف‌کش ها و…) جزء ضروریات دنیای کشاورزی شده اند. گرچه تقاضا برای تولید و توزیع سموم شیمیایی که باعث افزایش بهبود کیفیت و کارایی کشاورزی می شود محرز است. اما احتمال بکارگیری نابجا و غیر معقول، بسیار زیاد می باشد. یکی از مهمترین دغدغه های سازمان بهداشت جهانی، مسئله کاربرد سموم شیمیایی در کشاورزی می باشد که به یک مسئله جهانی تبدیل شده است. افزایش جمعیت و بدنبال آن افزایش مصرف مواد غذایی، بویژه در محصولات کشاورزی، کشاورزان را بر آن داشته است که میزان تولید محصولات خود را به هر نحوی(افزایش سطح زیر کشت، تعرض به جنگل ها، مراتع و استفاده بیش از حد از سموم و کود های شیمیایی)افزایش دهند. افزایش کشت محصولات متعاقباٌ افزایش سموم شیمیایی را برای کنترل عوامل مهاجم و مضر به همراه داشته است. به دلیل بی توجهی کشاورزان در مصرف سموم، ریزش های جوی و چندین عامل دیگر سموم کشاورزی وارد آب رودخانه ها، منابع آب های زیر زمینی و خاک های زراعی می شوند. در این خصوص افزایش آگاهی متخصصین بخش حفظ نباتات و به طور کلی عموم مردم از خطرات ناشی از تماس کوتاه مدت و دراز مدت شامل سرطانزایی، بیماری های سیستم عصبی، تنفسی و زادآوری و … توجه عموم و دولتمردان را به خود جلب نموده است. همچنین باید توجه داشت که امروزه آلودگی محیط زیست به صورت یک مسئله جهانی درآمده است و نمی توان به راحتی از آن گذشت.

در استان لرستان با توجه به اینکه هر ساله  کشت های جالیز وصیفی جات (هندوانه، هویج، گوجه فرنگی و خیار …) در بعضی مناطق استان لرستان(کوهدشت، الشتر، خرم‌آباد، پلدختر) در سطح وسیعی بطور شخصی یا غیرشخصی کشت می گردد و همگان به هر نحو ممکن سعی دارند در این کوتاه مدت سودکلانی از فعالیت خود، مخصوصاً در اراضی اجاره‌ای داشته باشند، در استفاده بیشتر از هر نهاده‌ای بویژه کود‌های شیمیایی( در یک دهه گذشته در کشور از۵/۲ در سال به حدود ۶ تن رسیده است) و علی الخصوص انواع سموم شیمیایی دریغ نمی ورزند و به جرأت می‌توان گفت، در استان لرستان شاید کمتر زارعی آن هم به جهت عدم توان مالی از سموم استفاده نکند بلکه به وفور و با شدت تمام در پاییز، بهار و تابستان بصورت زمینی و هوایی جالیز ، صیفی جات، باغات و زمین های زراعی آن ها سم پاشی می شود. ولی از عواقب خطرناک استفاده بیش از حد از این سموم خبر ندارند. در مورد اثرات سموم شیمیای و خطرات آن ها برای انسان تحقیقات زیادی انجام شده که به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

چالش های کشت های صیفی استان لرستان از لحاظ زیست محیطی:

متاسفانه در سایه عدم آگاهی، همه سعی بر این دارند از بهترین و قویترین حشره‌کش ها و قارچ‌کش‌ها در کنترل آفات و بیماری های محصولات خود استفاده نمایند تا سرمایه ریالی افزایش یابد، ولی از آنچه که سموم شیمیایی بطور نهفته با جان و روان بشر می کند چندان خبر ندارند و تنها علائم حاد مسمومیت را مسموم شدن و حالت تهوع می دانند و دیگر هیچ…!!! زارعین مناطق مختلف استان لرستان بدون آگاهی از ماندگاری سموم در خاک، فاصله سم پاشی تا برداشت محصول و تجزیه آن(دوره کارنس) و استفاده از حجم بالا یا دز زیادی از سم اقدام به دوره های سم پاشی فراوان و مکرر در مزارع صیفی و سبزیجات( گاهی تا ۱۵دوره) می کنند و برای حصول اطمینان از مؤثر بودن سمپاشی و گریز از هزینه اضافی دز مصرفی سم را گاه تا چندین برابر حد مجاز مصرف بالا می برند و بین زمان آخرین نوبت سمپاشی و برداشت محصول فاصله زمانی مجاز را رعایت نمی کنند. بعنوان مثال، در مورد محصولاتی مثل خیار که رشد سریع و محصول پیوسته دارد گاهاً بلافاصله پس از سمپاشی( بویژه سموم قارچ‌کش) محصول را جمع آوری و بدون آزاد گذاردن در هوای آزاد درون کیسه‌های پلاستیکی کرده و روانه بازار و مورد مصرف عموم قرار می دهند که مصرف کننده نیز همیشه به دنبال محصول تازه است، آن را مورد تغذیه قرار می دهد که زمانی کمتر از ۱۲ ساعت را شامل می شود. در این مورد برای سنجش وجود باقی مانده سم نیازی به استفاده از دستگاه‌های حساس و پیچیده نیست و حس چشایی مصرف کننده خود به طعم سم در محصول گواهی می‌دهد. بر اساس آمار های منتشر شده گفته شده که هر ایرانی سالیانه نیم کیلو سم مصرف می کند که باتوجه به اینکه این سموم در دراز مدت در بدن تجمع میابد باعث خطرات و بیماری های مهلکی در مصرف کننده ها می شود. همچنین گفته شده که فقط ۱۸ درصد زمین زراعی کشور از مصرف سموم در امان بوده اند و یا مصرف سموم در آن ها کمتر بوده است.

سخن آخر:

در پایان ای مطلب وظیفه خود میدانم بعنوان یک کارشناس توجه همگان را به طبعات پرمخاطره مصرف بی رویه سموم در جهت تولید محصولات کشاورزی جلب کنم. از طرفی دیگر شاید سموم شیمیائی برای بالغین چندان عوارض قابل ملاحظه و فوری را بروز ندهد ولی برای خردسالان و کودکان تجمع مواد شیمیائی ازاوایل سنین کودکی بسیار خطرناک تر خواهد بود و باعث انواع سرطان ها خونی در کودکان می گردد. در دنیا تمام سعی ها برای کم مصرف نمودن این سموم شیمیایی است که به نوعی با سایر روش های مبارزه ای( کنترل بیولوژیک) توأم گردیده است که امید است در کشور ما نیز این طرح ها جاگزین گردد.

به امید روزیکه محیط زیستی عاری از مواد شیمیایی و هوایی سالم برای کودکانمان و آبی تمیز برای بقای عمر داشته باشیم، سرمایه انسانی را فدای سودهای فلاکت بار و آنی تفکرات لحظه ای ننمائیم چون  همه ی ما مسئول هستیم.