تاریخ : جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
6

کسی به فکر بلوط های زاگرس نیست!

  • کد خبر : 69732
  • 20 خرداد 1394 - 15:13

  شهناز خسروی / میرملاس :   آوازه ی لرستان بیش از هر چیز مدیون مفرغ است و بلوط. مفرغ ها سال هاست سر از موزه های آن سوی آب ها در آورده اندو بلوط زارها این روزها بیش از پیش در حال عقب نشینی.از بین رفتن سالانه بین چهار تا پنج هزار هکتار از […]

khosravi

 

شهناز خسروی / میرملاس :

 

آوازه ی لرستان بیش از هر چیز مدیون مفرغ است و بلوط. مفرغ ها سال هاست سر از موزه های آن سوی آب ها در آورده اندو بلوط زارها این روزها بیش از پیش در حال عقب نشینی.
از بین رفتن سالانه بین چهار تا پنج هزار هکتار از جنگل ها و مراتع این استان ،خبر دردناکی است که در اواخر سال گذشته از سوی مدیر کل منابع طبیعی و آـبخیز داری استان لرستان در گفتگو با خبرگزاری مهر عنوان می شود.
استان لرستان رویشگاه گونه ی بکر و طبیعی بلوط ،رتبه سوم مساحت جنگل ها در سطح کشور وبعد از استان فارس، رتبه ی دوم در بین استان های زاگرس نشین را داراست. درختان بلوط از سویی چرخه زندگی انواع گوناگون حشره،پرنده ،خزنده ،دوزیست و پستاندار را دراین استان فراهم کرده اند و از سویی دیگر سبب حفظ و نگهداری آب در زمین،تقویت سفره های زیر زمینی و جلو گیری از فرسایش خاک هستند.
گونه ارزشمند بلوط لرستان در قلب زاگرس، این روزها در معرض خطر نابودی است وکسی به فکرآن نیست و کسی به فکر نفس به تنگ آمده زاگرس نیست!
در کنار تغییرات اقلیمی و بلایای طبیعی چون خشکسالی،آفات و بیماری ها، این بشر است که کمر به نابودی این سرمایه ملی بسته است.
آتش سوزی ،کشاورزی در اراضی جنگلی،چرای بی رویه دام،برنامه های عمرانی ،قطع درختان به منظور تهیه سوخت و…
زاگرس را به ستوه آورده است.
ریز گردهای عربی ،این مهمان ناخوانده که می رود مقیم دائم شود، این روزها سمفونی مرگ می نوازد در زاگرس.
باز هم از اظهارات یکی از مسئولان منابع طبیعی استان: مطابق بررسی های صورت گرفته ،بین ۱۵ تا ۲۰ درصد جنگل های لرستان در جریان وقوع پدیده ی ریزگردهای عربی خسارت دیده اند(خبرگزاری مهر)
و این در حالی است که باز هم به گفته ی همین مقام مسئول ،در آماری که از سوی سازمان جنگل ها ارائه شده،لرستان در زمینه خسارات در رتبه ۱۷ کشوری قرار داده شده است که این امر به اعتقاد مدیرکل منابع طبیعی استان قابل قبول نبوده و بی توجهی به عمق خسارات وارد شده به لرستان در جریان پدیده گرد و غبار است.
فردا دیر است ! امروز باید به فکر نجات قلب تپنده ی زاگرس بود . عقب نشینی جنگل ها، بی تردید یک بحران زیست محیطی است وباید با ایجاد یک جبهه ی متحد و با ارائه راهکارها و آموزش های مناسب به مهندسی بحران پرداخت . این کار عزم همگانی را می طلبد و احساس مسئولیت و همت مسئولان را.
اگر هم استانی روستایی من به سوخت مناسب برای تهیه نان و در امان ماندن از سرما دسترسی داشته باشد،اگر علوفه ی کافی برای تغذیه دام در اختیار داشته باشد،قطعا نه به قطع درختان دست می زند و نه دام هایش را به شکل بی رویه در مراتع می چراند. اگر هم استانی من بداند و اگاه باشد که با قطع هر شاخه ی درخت،هوای تازه را از خود دریغ می کند،نان را از خود دریغ می کند و زندگی را از خود دریغ می کند ، اگر بداند زمین و هر چه در آن است امانتی است در دست او که باید آن را به آیندگان تحویل دهد،همان گونه که از پیشینیان به امانت گرفته است، قطعا دست به چنین اقدامات تخریب گرانه ای نمی زند.
برای نجات بلوط زارهای زیبای سرزمینمان دست در دست هم دهیم و فراموش نکنیم که همپای نهال های بلوط قد کشیدیم ،فراموش نکنیم سایه سارانشان را که در سال های نه چندان دور مامن خستگی هایمان بود ،که اندوه از دل تنگمان می زدود… و فراموش نکنیم طعم گس بلوط را!
بلوط زارهای زاگرس را دریابیم!

 

 
 
 
 
 
لینک کوتاه : https://www.mirmalas.com/?p=69732

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 13در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۳
  1. سلام خدمت سرکار خانم خسروی. خوشحالم که مجدد احساس دین خود را نسبت به دیار در قالب متن زیبای فوق ادا نمودید. به امید حضور بیشتر شما در فضای مجازی و همکاری مردم و همراهی مسوولین این دیار.

  2. کباب کوفتت شود ای که درختت را قطع کرده ای

  3. بااستنادبه این نوشته هامیتوان نابودی جنکلهای لرستان رایقین دانست.مساحت ۲۸۲۹۴هزارهکتاری استان لرستان بااین روندنابودی واین امارهای رسمی بزودی به بیابانی خشک تبدیل خواهدشد.وچنان خواهدشدکه زاکرس نشینهای خوش سخن سایه ای برای هوره وشاخه ای برای نغمه سرایی دران نخواهند یافت ….مسولین محترم این امور که توجهی به این مهم ندارندزاکرسیهای خوش سخن هم که تبرزیرکپنک پنهان نموده وچی بلی با میخوانند….پس……ایکاش میشدبلی هاراهم انسوی ابهافرستادتادرامان باشند…سرزمینم بی بلی با بی بلی با ……..

  4. سلام سرکارخانم خسروی ،حرف وخواسته دل همه را گفتی امیدوارم این بحث ارزشمند را ادامه دهید .

  5. انشالا که فرهنگ درخت کاری و درخت دوستی در لرستان ،خصوصا در شهرستان کوهدشت احیا شود……

  6. آقای مهکی لطفآ ادب رو رعایت کن .

  7. سلام و درود بر سرکار خانم خسروی گرانقدر و سپاس از توجه شما به این موضوع یک خبر بسیار بسیار بد هم خدمت شما عرض کنم که به دلیل خشکسالی و نبودن علف کافی برای چرای گوسفندان متاسفانه طی تصویربرداری یک کار جدید در سرسورن و اطراف کاکیزه و هومیان متوجه شدم که عشایر شاخ و برگ حتی قطور بلوطهارو برای خوراک دامهاشون قطع میکنند و دقیقا مطابق فرمایش شما کسی به فکر بلوطها نیست و کسی نیست که برای عشایر توضیح بده و تشریح کنه که یک درخت بلوط از یک گوسفند ارزشمند تره از هر نظر….. کلا من که مایوس شدم همه چیزفقط شده پزهای طبیعت دوستی در فضاهای مجازی و رسانه ها….از جمله خود رییس جمهور که یک روز پس از آتش سوزی جنگلهای ایلام و لرستان برگشت و گفت این دولت ،دولت محیط زیسته !!!!؟؟؟جل الخالق !!!!دم خروس یا قسم حضرت عباس؟!؟!

  8. جناب ابراهیمی این روزهاشعرجنکل بازارش ازاتش جنکل داغتر شده .سالهاست کارجنکلهاتمام شده .نه این رییس نه ان رییس نه اون رییس نه وان رییس.جنکل رادوست ندارند.شایدبیابان بهتراست…..

  9. من نگران وضع موجودجنگلهای زاگرس هستم ، شماها هم نگران وضع موجود هستید که جنگلهای زاگرس در مسیر ناگوار نابودیست ، اما ! آیا میشود راهی پیدا کرد که مسئولان مربوطه را متوجه کار نمادین فرهنگی و آگاهی مردم مخصوصا از طریق مدارس و ارگانهای دولتی و رسانه ها کرد ؟ بله همانطور سرکار خانم خسروی از جنگلهای بلوط نوشته اند ، جنگلهای بلوط نماد هویتی زاگرس و زاگرسنشینان است ، این مهم را باید دغدغه همه مردم کرد تا شاید بنای توجه مسئولان شود !

  10. بخش عظیمی ازجنگلها و مراتع سراسر کشور را در دولت آقای احمدی نژاد بتاراج بردند با مقایسه وضع موجود با وضعیت مراتع و جنگلها در قبل از سال ۸۴ با استناد به نقشه ها و مستندات در می یابیم که چه فاجعه ای رخ داده است غارتگران از آن شلوغ بازار استفاده کرده و کوه و دشت و بیابان و خیابان را شخم زده و به زمینهای خود ملحق کرده اند

  11. نابودی جنگلها خیلی عادی شده روندنابودی جنگلهای شمال کشوربرای امرساخت وسازویلاوفروش زمین همین حالا هم به شدت ادامه دارد وربطی به این دولت وان دولت ندارد .درمنطقه چمستان شمال برای روستاها ازسوی وزارت راه اتوبان دردست احداث است تازمینهای جنگلی را بیابان کرده وبفروشند.چوب ملچ درشمال خیلی کمیاب شده .ممرز.افرا.بلوط.همه وهمه درحال نابودیند.دوست عزیز این مهم ازدولت هاشمی تا به حال بوده وهست وازنمودارافزایش این روندهمه اطلاع دارند .بااینگونه توجیهات اتش افتاده درجنگل رانمیتوان خاموش کرد….زمین جنگلی چمستان متری ۳۰۰۰۰۰تومن ناگفته نماندتا۶۰۰۰۰۰هزارتومن هم هست کمتردولتی ازاین باداورده ها میگذره ……باورنداری سفری شمال تشریف ببریدببینیدهم فال است وهم افسوس وآه…..جای جنگلهای بیابان شده سه دهه گذشته راهم حتما ببینید……

  12. سلام . واقعا در شهرستان رومشگان چیزی به یاد نیست کوه ها وجنگلها تابرسد به بلوط ….

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.