- پایگاه خبری، تحلیلی میرملاس - https://www.mirmalas.com -

دکتر محمدزاده : به ظرفیت‌های فرهنگی لرستان توجه شود

20150704_193155

 

  به گزارش میرملاس ؛ دکتر محمدجعفر محمدزاده علاوه بر تدریس و فعالیت­‌های پژوهشی این روزها گروهی پژوهش‌گر و نویسنده را در موسسه دانشنامه مطبوعات ایران برای تألیف مجلدات بعدی این دانشنامه و سایر فعالیت­‌های پژوهشی سرپرستی می‌کند. مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و فعالیت‌­های دانشگاهی­‌اش هم با تدریس رشته زبان و ادبیات فارسی ادامه دارد. به استثنای مقالاتی فرهنگی و علمی و پژوهشی در برخی جراید و مجلات علمی پژوهشی مدت‌هاست فعالیت رسانه‌­ای دیگری نداشته است. در آستانه روز قلم با وی به گفت‌‌وگو نشستیم که در فضایی صمیمی به چند پرسش ما در زمینه ضرورت توسعه فرهنگی پاسخ داد.

در آستانه روز قلم هستیم لطفاً راجع به این موضوع و ضرورت این نام‌گذاری و وظیفه ما در قبال این نام‌گذاری توضیح بفرمایید.

دکتر محمدجعفر محمدزاده: روز قلم قطعا روز مبارکی است چرا که محصول  آن هم مبارک است و قلم را می‎توان شجره طیبه‌­ای دانست که نور و روشنایی و یا به‌عبارتی دانایی، میوه و ثمره آن است. بر این اساس این روز را باید قدر بدانیم و گرامی بداریم و البته به حرف و تعریف منحصر نشود بلکه باید نشست و مطالعه کرد و اندیشه نمود که برای باروری بیشتر این درخت چه باید کرد. این را اضافه کنم که  قلم و آنچه می‌نویسد یعنی محصول آن از چنان جایگاهی برخوردار است که سوره‎­ای را به این نام در قرآن کریم داریم و در آن سوره خداوند به قلم و محصول آن که نوشتن است قسم یاد کرده است. می­‎دانید که هرگاه به چیزی قسم یاد می­‌کنیم باید حداقل دو دلیل منطقی و عقلایی برای قسم وجود داشته باشد؛ اول باید به چیز مهمی قسم یاد شود و دیگر آنکه قسم برای امر مهمی باشد و قسم­‌های قرآن هم در همین چارچوب عقلایی است که به پدیده­‌ها، مخلوقات و موضوعات مهمی قسم یاد شده و در پی اثبات و القا و یا بیان مطلب مهمی است. هم وقتی می­‌فرماید «و القلم و مایسطرون» به دو پدیده تمدن‎ساز بشر قسم یاد می‎کند که ابزار علم و دانش‌­اند، و علت قسم هم موضوع مهمی در اندازه عظمت اسلام و شخص نبی مکرم است و اینکه آینده و سعادت بشر در غیر این مسیر تعیین نمی­‌شود؛ وقتی به آیات بعدی سوره قلم نگاه می­‌کنیم، می‌­بینیم مقصد “انک لعلی خلق عظیم” است که به نظر می­‌رسد براساس آنچه که از رسول گرامی اسلام می­‌دانیم که “لولاک لما خلقت الافلاک” آنگاه اهمیت قسم و ارزش آن بیشتر درک می­‌شود.

نکته دیگر آنکه وقتی قرآن کریم قلم و آنچه که می‌­نویسد را مقدمه سعادت بشر می­‌داند و اولین کلمات وحی خود را با پیامبر(ص) از این جنس بنا نهاده است و امر به خواندن می­‌کند که “اقراء، طبعاً” باید دانست که موضوع از مهمات بشر است و لذا اگر بشر می­‌خواهد -البته چاره­‌ای جز خواستن و حرکت در مسیر سعادت ندارد- باید بداند که فراهم شدن زیر ساخت­‌های توسعه قلم و ارتقا کیفی محصولات آن از ضروریاتی است که اگر نادیده انگاشته شود فلسفه خلقت و سعادت بشر ناقص و نامفهوم خواهد بود.

 برای تقویت توسعه فرهنگی چه باید کرد؟

دکتر محمدجعفر محمدزاده: در توسعه فرهنگی اولین و محوری­‌ترین بحث  توسعه زیر ساخت­‌های آن و  ایجاد فضای مناسب و گفتمان غالب برای هر موضوع آن است.  مطالبه فرهنگی و ایجاد گفتمان غالب فرهنگی مهم­ترین نیاز برای نیل به سمت وضعیتی مطلوب است به ویژه آن که، این مطالبه برگرفته از یک ظرفیت بالقوه باشد.

چرا به دغدغه‎­های فرهنگی رهبرمعظم انقلاب ظرف دوسه دهه اخیر کم توجه شده است و نتیجه کم‌توجهی به آنها چه خواهد بود؟

دکتر محمدجعفر محمدزاده: اگر به مجموعه گفتارها و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب توجه کنید و بر اساس یک نظام آماری بسامدهای بالای واژگان را از مجموعه سخنان ایشان استخراج نمایید، خواهید دید که غلبه بر دغدغه­‌های فرهنگی و توصیه‌­ها و دیدگاه‌­های فرهنگی است. به نظر می‎رسد هر نقطه­‌ای که ما امروز از آن ناحیه دچار آسیب شده‌­ایم در نتیجه بی‎توجهی به رهنمود­های فرهنگی ایشان بوده و هرجا برای موضوعی برنامه‌­ریزی و تدارک دیده­‌ایم، توانسته‌­ایم آسیب­‌های وارده را کاهش دهیم و آسیب­‌های فرهنگی هم بیشتر در نتیجه بی‌توجهی و یا سطحی‎نگری و برخورد شعاری و تبلیغی با رهنمودهای ایشان به ویژه در بعد فرهنگی بوده است.

استان لرستان نیازهای متعدد دارد شما به‎عنوان چهره­ای فرهنگی که در سطح ملی فعال هستید به کدام توسعه در استان اعتقاد دارید و یا به‎عبارتی کدام بعد از توسعه را مقدم می‌­­دانید؟

دکتر محمدجعفر محمدزاده: حدود هجده سال پیش زمانی که بحث تقسیم‌بندی توسعه به اقتصادی و سیاسی رواج یافته بود، در یادداشتی در هفته‌نامه بامداد لرستان تحت عنوان «کدام توسعه؟» نوشتم که توسعه برای جامعه باید موزون و متوازن باشد و نمی‌توان در بین انواع توسعه گفت: سیاست مقدم است یا اقتصاد، و مثالی زدم که اگر ما جامعه را اندام‎واره فرض کنیم و اقتصاد را شکم و سیاست را سر جامعه تصور نماییم، چه کسی می­‌تواند ادعا کند که اول باید کدام قسمت این اندام رشد کند. آیا تصور اندامی که دارای شکمی فربه و سایر اعضای لاغر و نحیف است، قابل قبول است! یا بالعکس اندامی که دارای سری بزرگ و سایر اعضای کوچک است را می‌توان اندامی سالم نامید؟ در آن یادداشت هم آورده بودم و هنوز هم به آن معتقدم که اگر بنا باشد که یکی از وجوه توسعه را مقدم بدانیم بدون تردید این توسعه فرهنگی است که بر سایر انواع توسعه تقدم دارد.

 

 

 

در توضیح این مطلب باید عرض کنم که برای تحقق همه ابعاد توسعه ضروری است که اول توسعه از درون اتفاق بیفتد تا بتوان نمود آن را در بیرون دید. اتفاق از درون همان توسعه فرهنگی است و با ساخت سینما، فرهنگسرا، پارک، کتابخانه و سخنرانی و… متفاوت است گرچه این­ها ابزار توسعه فرهنگی هستند اما مسئله قدری عمیق­‌تر از این است و نیاز به وسعت زمان برای بحث بیشتر دارد. به عبارتی اگر افکار و اندیشه‌ها توسعه‎یافته باشند نیل به توسعه همه‎جانبه متناسب با نیازهای جامعه ممکن خواهد بود.

شهید مطهری معتقد­اند بزرگ­ترین خسران عصر ما این است که همواره می­‌گویند آزادی، اما جز از آزادی اجتماعی سخن نمی­‌گویند و از آزادی معنوی حرف نمی­‌زنند و به همین دلیل به آزادی اجتماعی هم نمی‌­رسند و لذا مردمی که آزادی معنوی نداشته باشند؛ اگر آزادی سیاسی و اجتماعی هم پیدا کنند، دوباره دچار اسارت می‌شوند. بحث آزادی معنوی در مقوله فرهنگ می­‌گنجد. اگر توسعه فرهنگی نباشد سایر ابعاد توسعه هم نمی‌تواند برای سعادت یک ملت موثر واقع شود­. معتقدم ظرفیت­‌های فرهنگی در استان آنقدر بالاست که اگر بالفعل‌ شوند، می­‌توان امیدوار بود که سایر ظرفیت‌ها هم شکوفا شود. مثلا ما در مبحث سرمایه‌گذاری‌های غیر دولتی مشکل سرمایه­‌گذار نداریم. بحث ضرورت توجه به فرهنگ «سرمایه­‎گذاری توسط بخش غیر دولتی» اگر حل شود با سرمایه­‎های اندک مردم هم می­‌توان به ابعادی از توسعه اقتصادی دست یافت.

 پایگاه اطلاع رسانی منار