- پایگاه خبری، تحلیلی میرملاس - https://www.mirmalas.com -

حقانیت سد معشوره از منظر «سند آمایش شهرستان کوهدشت»

Untitled-1

 

هدایت درویشی / میرملاس : 

این نوشتار فتح بابی برای ورود و آشنایی مختصر با موضوع آمایش سرزمین و تطبیق مصوبات، طرح ها و برنامه های دستگاههای اجرایی با محتوای اسناد آمایش می باشد. سند آمایش استان لرستان و برش های شهرستانی آن، به عنوان یک سند فرادست با مشارکت کلیه فرمانداریهای استان و دستگاههای اجرایی مرتبط تهیه و در شورای برنامه ریزی و توسعه استان تصویب شده است. این سند، اهداف، راهبردها، سیاست های اجرایی و پروگرام های اولویت دار را در بخش های ذیل و در سطح استان و شهرستانی مشخص نموده است:

صنعت و معدن
کشاورزی
گردشگری
بازرگانی
منابع آب
حمل و نقل
انرژی
اجتماعی- فرهنگی
بهداشت و درمان
آموزش و پرورش
آموزش عالی
فناوری اطلاعات و ارتباطات
تربیت بدنی و ورزش
محیط زیست
منابع طبیعی
امنیتی، دفاعی و پدافند غیرعامل

از میان بخش هایی که ذکر آن رفت، بخش منابع آب مورد تاکید این نوشتار خواهد بود. در سند بخش مذکور اهداف، راهبردها، سیاست ها و پروگرام های اولویت دار آمایشی بخش مذکور بصراحت مشخص و تبیین شده است:

هدف آمایش در بخش منابع آب
” تامین آب لازم برای حفظ و توسعه مراکز زیستی و فعالیتهای شهرستان مطابق استانداردهای روز”

سیاست اجرایی آمایش در بخش منابع آب
” اجرایی شدن طرحهای مطالعه شده و سرعت بخشیدن به طرحهای آبی در دست اجرا در شهرستان کوهدشت”

پروگرام های اولویت دار در بخش منابع آب
” سرعت بخشیدن به طرحهای آبی در دست اجرا در شهرستان (خصوصا سد، سامانه انتقال آب از سد معشوره) و “تامین اعتبار جهت حل مشکل کم آبی کشاورزی و آب شرب منطقه”

بنابراین با تکیه بر این سند که به صراحت، “سرعت بخشیدن به طرح های آبی نظیر سد و سامانه انتقال آب از سد معشوره”را به عنوان یکی از پروگرام های اولویت دار بخش منابع آب از منظر آمایش مشخص نموده است می توان به بر حقانیت چنین مطالبه مردمی در شهرستان کوهدشت صحه گذاشت.

حال مردم چه انتظاراتی دارند؟
در وهله اول انتظار دارند که مسئولین و نخبگان سیاسی شهرستان کوهدشت با جدیت و با پشتوانه مردمی نسبت به این موضوع ورود پیدا کرده و خواستار رسیدگی به این مطالبه برحق مردمی براساس سند مذکور (مصوب شورای برنامه ریزی و توسعه استان) باشند و نسبت به اظهار و اعمال نظر نمایندگان دیگر شهرستان ها (نماینده محترم شهرستان پلدختر) مبنی بر مخالفت با اجرایی شدن سد معشوره در جلسه هیات دولت در استان لرستان واکنش نشان داده و با استدلال های شفاف و متقن از حق مردم شریف این شهرستان دفاع کنند.
اما مخالفت با اجرای سد معشوره در اینجا خلاصه نمی شود در جای دیگر و به نقل از خبرگزاری میر ملاس، عضو شورای شهر پلدختر هم نسبت به این قضیه(اجرایی شدن سد معشوره) بی تفاوت نمانده و نسبت به این موضوع واکنش نشان داده است تصور می شود گویی شهرستان کوهدشت هم جزیی از حوزه استحفاظی شهر پلدختر عنوان شده است که نیازمند به مصوبات شورای شهر پلدختر دارد. آیا نه این است که بایستی در حدود وظایف و اختیارتی که برای شورای شهر تعیین شده اظهار نظر نماییم، به نظر میرسد مسایل فرا شهرستانی و اظهار نظر و تصمیم گیری در این خصوص در حیطه اختیارات شورای شهر آن هم در شورای شهر پلدختر نیست. این در حالی است که متاسفانه تاکنون از سوی مسئولین شهرستانی کوهدشت پاسخی به مخالفین فراشهرستانی سد معشوره در خبرگزاری ها درج نگردیده است.

و در وهله دوم انتظار دارند که نخبگان علمی و دانشگاهی شهرستان با توجه به نقش برجسته شان در روشنگری و آگاهی بخشی نسبت به موضوع فوق و سایر موضوعات مبتلا به شهرستان از هیچ تلاشی فروگذار نباشند و با توجه به تخصص های گوناگونشان در ارتباط با مسائل اولویت دار شهرستان قلم فرسائی نموده و با عنایت به مصداق دینی “زکات علم ” و همراستا با تدوین مقالات علمی متعدد با موضوعات گوناگون، برای چاره جویی این مسئله -بطور اخص- و دیگر مسایل لاینحل شهرستان محروم کوهدشت گام بردارند.
امید می رود مسئولین و نخبگان سیاسی و علمی- دانشگاهی شهرستان کوهدشت در سالی که مزین به سال همدلی و همزبانی دولت و ملت است با همکاری و همیاری هم و با بهره گیری از خرد جمعی و سرمایه اجتماعی و دانشگاهی شهرستان، مطالبات و همچنین حل مسایل و معضلات شهرستانی را نه با استدلال احساسی، بلکه با استدلال های مستدل و مبتنی بر اسناد و مطالعات مصوب خواستار باشند.

*هدایت درویشی، دانشجوی دکتری و کارشناس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور