- پایگاه خبری، تحلیلی میرملاس - https://www.mirmalas.com -

آتش سوزی زنجیره ای در جنگلهای زاگرس

n2902981-4442035

 

مریم نریمانی / میرملاس : 

جنگل های زاگرس منشا الطاف الهی چند ماهی است که گرفتار بی مهری های برخی افراد شده و در آتش برخی افراد کینه توز به خاکستر تبدیل می شوند.

هنوز جامعه دلیل زوال درختان بلوط را نمی دانست که آتش سوزیهای زنجیره ای و گاه و بیگاه آتش به دل این موهبت عظیم الهی و محیط زیست غنی آن زد و بخشهای عمده ای از آن را از بین برد.
جنگل هایی که نقش حیاتی وکلیدی را در زندگی نزدیک به ۱۰ میلیون ایرانی در استانهای غربی کشور ایفا می کنند.
مساحت جنگل های زاگرس در گذشته بیش از ۱۰ میلیون هکتار بوده و به دلیل بهره برداری بی رویه طی سالیان دراز مساحت این جنگل ها دائما سیر نزولی را پیموده است و متاسفانه این روند هنوز هم ادامه دارد. 
بیش از ۴۷ درصدآب شیرین ایران از این جنگل های کوهستانی تأمین و تنظیم می گردد. 
بیش از ۸۰۰ هزار عشایر کوچ کننده، دامداری خود را به طور مستقیم به این جنگل ها مدیونند و از این راه پروتئین دامی نزدیک به ۲۰ میلیون نفر را تأمین می نمایند.
اما متاسفانه در حال حاضرجنگل های سخاوتمند زاگرس ایام بی مهری بشر را طی می کنند و در این میان محیط زیست این منطقه نیز به مخاطره افتاده است. 
محیط زیست غنی زاگرس رنجور از زوال درختان بلوط اکنون هراسان از این آتش سوزها پای به فرار گذاشته است و فغان جانداران و حیوانات این جنگل ها به گوش هر وجدان بیداری می رسد .
استان لرستان میزبان یکی از غنی ترین رویشگاه های اصلی گونه منحصر به فرد بلوط زاگرس است که از لحاظ وسعت جنگل بعد از استان های فارس و خراسان جنوبی در رده سوم کشور قرار گرفته است.
این در حالیست که جنگلهای بلوط لرستان نیز هر ساله در کابوس آتش سوزیهای تابستان می سوزند و امسال این آتش بازبانه بلندی بیشتر از سال گذشته به سراغ بلوط ها آمده است.
گفته می شود عامل انسانی در صدر دلایل آتش سوزی جنگلهای لرستان با آماری ۹۰ درصدی قرار دارد.
بنابر بررسی های صورت گرفته سه دلیل اختلاف کشاورزان و دامداران، بی احتیاطی گردشگران و آتش زدن «پس چر» مزارع از عوامل آتش سوزی ها در سطح جنگلها و مراتع استان لرستان است.
میزان آتش سوزی در جنگل ها و مراتع کشور در بهار سال جاری در استانهای فارس، کرمان و لرستان بیشتر از سایر مناطق کشور رخ داده است.
روند آتش سوزیها در جنگلها و مراتع لرستان در حالی استمرار دارد که بر اساس اظهار نظر مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان طی سال گذشته بیش از ۳۵۰ هکتار از جنگلهای لرستان بر اثر آتش سوزی از بین رفته است.
این در حالی است که حدود ۷۰ درصد توپوگرافی استان کوهستانی و سخت گذر بوده و امکانات کامل برای اطفا حریق وجود ندارد.
بنا بر آمار ارائه شده وسعت آتش سوزی های رخ داده استان در سالهای ۹۰ تا ۹۲ به ترتیب شش هزار و ۸۴۷، یکهزار و ۲۵۶ و دوهزار و ۶۱۹ هکتار بوده است.
وسعت آتش سوزی های رخ داده در اراضی ، جنگل و مرتع های استان در سال گذشته ۵۸۸ هکتاربوده است و این در حالی است که از ابتدای امسال تاکنون یکهزار و ۷۱۴ هکتار جنگل استان دچار حریق شده است.