تاریخ : جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
5

لرستان، استان توانمندی های ناشناخته و ظرفیت های خفته

  • کد خبر : 44099
  • 21 بهمن 1392 - 13:57

  محسن فتاحی / میرملاس نیوز : استان لرستان با وسعتی معادل ۲۸ هزار و ۲۹۴ کیلومترمربع و جمعیتی در حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در منطقه غربی کشور واقع شده و به واسطه موقعیت خاص جغرافیایی خود در مسیر اصلی و ارتباطی مناطق جنوبی با مرکزی و شمالی کشور به عنوان یک […]

index

 

محسن فتاحی / میرملاس نیوز : استان لرستان با وسعتی معادل ۲۸ هزار و ۲۹۴ کیلومترمربع و جمعیتی در حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در منطقه غربی کشور واقع شده و به واسطه موقعیت خاص جغرافیایی خود در مسیر اصلی و ارتباطی مناطق جنوبی با مرکزی و شمالی کشور به عنوان یک کریدور و شاهراه اصلی قرار دارد.

این استان همچنین به لحاظ بهره مندی از شرایط خاص اقلیمی و آب و هوایی و داشتن مناطق کوهستانی و رودخانه ای گسترده دائمی و فصلی و سفره های عظیم زیرزمینی آب و منابع آبی، خاک حاصلخیز و معادن غنی و منابع طبیعی و جنگلی گسترده، به واقع از ویژگی های منحصربفرد و کم نظیری در حوزه های مختلف اقتصادی، صنعتی، تولیدی برخوردار است.

وجود نیروی انسانی تحصیلکرده و متعهد و جاذبه های گسترده و کم نظیر گردشگری در بخش های مختلف تاریخی، فرهنگی، مذهبی و تفریحی از دیگر ویژگی های مثال زدنی این استان زرخیز و زیبای کشور است که موجب شده لرستان را با القاب بزرگی همچون پایتخت پل های تاریخی جهان، سرزمین آبشارهای زیبا و طبیعی و یکی از قطب های بزرگ تولیدی و معدنی سنگ های تزیئنی و ساختمانی کشور و جهان بشناسند.

بر اساس یافته های باستان شناسی این منطقه یکی ازنخستین سکونتگاه های قدیمی بشر است و مفرغ لرستان از شهرت باستان شناسی زیادی برخوردار است.

لرستان تنها استان ایران است که به دلیل اهمیت فوق العاده تاریخی یکی از ۴ بخش اصلی موزه ملی ایران را به خود اختصاص داده است. این ۴ بخش اصلی عبارتند از پیش از تاریخ، تاریخی و لرستان، دوران اسلامی، مهر و سکه.

استان لرستان سومین استان پر آب کشور است و ۱۲ درصد آبهای کشور را در اختیار دارد؛ وجود رودخانه های پرآب و خروشان استان لرستان به نحوی است که براساس برخی آمارها گفته می شود سالانه بالغ بر ۱۲ میلیارد مترمکعب آب از همین طریق بدون ساتفاده از لرستان خارج می شود.

استان لرستان دارای حدود ۸۰۰ هزار هکتار خاک حاصلخیز کشاورزی است که متاسفانه برغم این همه ظرفیت و قابلیت در عرصه آب و خاک، تنها ۲۵ درصد این اراضی آبی هستند و مابقی به صورت دیم کشت می شوند.

با وجود این همه ظرفیت غنی و خدادای ، متاسفانه سال هاست لرستات عنوان برترین و نخستین استان کشور در زمینه آمار و نرخ بیکاری را با خود یدک می کشد و از سوی دیگر محرومیت های مزمن و عقب ماندگی های تاریخی در حوزه های مختلف نیز دراین استان همچنان خودنمایی می کند.

اینها همگی در شرایطی است که بخش عمده و قابل توجهی از معادن سنگ کشور و جهان در لرستان وجود دارد، در حوزه دامثروری و دامداری لرستان یکی از قطب های اصلی تولید گوشت قرمز کشور است و در زمینه تولید محصولات باغی نیز قابلیت های ویزه و منحصربفردی دارد.

در لرستان ۱۷ نوع ماده معدنی در قالب معادن فعال و غیرفعال وجود دارد که بر اساس اطلاعات موجود ، ذخیره سنگ تزئینی شناسایی شده شامل چینی، مرمریت، گوهره و گرانیت، ۶۲ میلیون تن تخمین زده می شود.

ذخایر معدنی شناسایی شده ۱۰۹ معدن فعال و ۴۵ معدن نیمه فعال و غیرفعال در این استان که دارای پروانه بهره برداری هستند ۵۴۲ میلیون تن است.

در لرستان ۴۵۰ واحد سنگبری فعال وجود دارد که ۱۰ هزار نفر در بخش صنعت سنگ به طور مستقیم و غیر مستقیم مشغول کارند و سالانه حدود ۱۲ میلیون متر مربع سنگ در واحدهای سنگ بری لرستان فرآوری می شود.

کشاورزی

در این بین لرستان دارای دو میلیون و ۲۰۰ هکتار جنگل و مرتع است است و از کل مساحت اراضی آبی و دیم استان که حدود ۸۰۰ هکتار(۷۷۹۹۵۰ هکتار) است ۱۹۷۰۰۰ هکتار آن آبی و ۶۳۰۰۰۰ هکتار آن نیز دیم می باشد.

اراضی استان لرستان از جمله منابع با ارزش خاک کشورند و نتایج مطالعات خاکشناسی استان بیانگر مواردی از جمله وجود ۵ رده از ۱۱ رده خاکهای شناخته شده دنیا در استان بوده و عدم محدودیت شوری و قلیایت خاک، عدم محدودیت عمق خاک و ساختمان داربودن خاکها می باشد.

حجم ریزش نزولات جوی استان با احتساب آبهای وارده از سایر استانها به بیش از ۲۰میلیارد مترمکعب میرسد و چنانچه ۷ میلیارد مترمکعب نیز بابت تبخیر، تعرق و نفوذ کسر شود در مجموع پتانسیل بالقوه بهره برداری از آبهای سطحی استان ۱۳ میلیارد مترمکعب بوده که از این میزان تنها ۳/۱ میلیارد مترمکعب مورد بهره برداری جهت شرب،مصارف کشاورزی و صنعت گردیده و مابقی که حدود ۷/۱۱ میلیارد مترمکعب می باشد از دسترس استان خارج می گردد.

اما دراین میان عدم توجه جدی و برنامه ریزی کارشناسی و علمی برای شناسایی و بهره مندی از این ظرفیت های عظیم خدادای و طبیعی در استان موجب شده که این استان به عنوان یکی از استان های محمروم و کمتر توسعه یافته کشور با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کند.

این مشکلات که عمده آنها مربوط به گذشته به ویژه دوران ستمشاهی و پس از آن وقوع جنگ تحمیلی و تبعات آن است، موجب شده که بخش عظیمی از ظرفیت های استان لرستان به صورت ناشناخته و بلااستفاده بمانند.

این پتانسیل عظیم ناشناخته امروز خود به یک توانمندی و ظرفیت خفته تبدیل شده و به صورتی طبیعی به دلیل بلااستفاده ماندن به عنوان مانعی بزرگ در مسیر توسعه استان لرستان بروز و ظهور کرده است.

چراکه به اعتقاد کارشناسان، ناشناخته ماندن ظرفیت ها و عدم تامین و توسعه زیرساخت ها برای بهره برداری بهینه از این قابلیت ها و استفاده از آنها در مسیر رشد و توسعه، این قابلیت ها را به ظرفیتی خفته تبدیل کرده تا موجب رکود اقتصادی و عقب ماندگی مزمن در لرستان تبدیل شوند.

لرستان با وجود این همه ظرفیت، نیازمند عزمی جدی و جمعی در حوزه تامین و توسعه زیرساخت ها با استفاده از توان بالای بخش خصوصی است تا بتواند از این قابلیت ها در مسیر تولید ثروت، اشتغالزایی، رشد و شکوفایی و رونق اقتصادی استفاده کند و از این طریق براحتی می تواند در کوتاه زمان در ردیف استان های برخوردار و توسعه یافته قرار گیرد.

هرچند که در سال های اخیر بحث شناسایی و بهره مندی از این قابلیت ها در دستور کار قرار گرفته و با روی کار آمد دولت تدبیر و امید این موضوع به صورت جدی و به عنوان یک اولویت در برنامه های مدیریت اجرایی استان لرستان مورد پیگیری و توجه ویژه قرار دارد.

اقدامی که در قالب تلاش برای معرفی ظرفیت ها و توانمندی های منحصربفرد با هدف جذب سرمایه های بخش خصوصی و فراهم کردن بستر مناسب مشارکت فعال و موثر بخش خصوصی در حوزه تامین و توسعه زیرساخت های لازم برای هموار شدن مسیر رشد و توسعه استان لرستان به اجرا درآمده است.

گواه توانمندی و قابلیت های بالای لرستان برای تبدیل شدن به استانی توسعه یافته و پیشرفته همین بس که درهمین مدت کوتاه، شاهد استقبال، حضور و علاقه مندی سرمایه گذاران داخلی و خارجی زیادی برای مشارکت در عرصه های مختلف اقتصادی در بخش های صنعتی، تولیدی، خدماتی آن هم به شکلی زیرساختی ، کارشناسی و کاملا علمی و هدفمند هستیم.

 

لینک کوتاه : https://www.mirmalas.com/?p=44099

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 4در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۴
  1. سلام آقای همه چیز دان
    نمیدانم کی هستی
    ولی بدان که مردم لرستان سوای داشتهای تاریخی و امکانات از نجیب ترین مردم تاریخ بوده و هستند
    همواره پیروان ساده و راستین اسلام و شعیه واقعی بوده و هستند
    همواره از نظام مقدس جمهوری ا سلامی در تمام این سالها دفاع کرده و مطیع امام و رهبری بوده اند
    شما یا کسی را نمی گویم
    اما نمی توان بی تدبیری و بی لیاقتی خیلی ها را با نوشابه برای هم باز کردن و در لفافه تعارف های معمول
    حـــــــــــــقایـــــق را که جلوی چشممان هستند و هر روز میبینیم و دیگر برایمان عادی شده را بز گو نکنیم
    بو جه های عمرانی پس فرستاده کو تا فرماندار و مدیر نمونه شدن افراد برای
    بوجه های هر چند کم اما حق این مردم بودو رفاء حالشان
    بله از عکس پیداس که ماشین شاسی بلند بیت المال سوار می شی
    تا بوده همین بوده فرمانداری و دیگر پست ها ما شما بوده نوش جان اما شما برای سلام و این مردم درد کشیده چه کرده اید

  2. سلام .ضمن استفاده از مطلب خوب ومستند اقای فتاحی لازم به یاداوری است که از اول انقلاب هر دولت ونمایند ه ای که امده ورفته است حقیقتا برای توسعه لرستان به فرا خور وزن خود تلاش کرده اند وخدمات شایانی داشته اند اما اینک تصور شود که فقط در دولت به اصطلاح تدبیر چنین سیاستی وجود دارد قطعا اشتباه محض است زیرا محرومیت به جا مانده از رژیم پهلوی در لرستان ان قدر زیاد است که نیازمند کار وخدمت جهادی است .خوب به یاد داریم درسفر اخر اقای احمدی نژادباتلاش وابروی حاج اقا قبادی نماینده وقت تعداد چهار پروژه عظیم وبزرگ و……..را به کوهدشت اختصاص دادند که سایر نمایندگان استان ابراز می داشتند که این سفر منحصرا برای کوهدشت بود ام چون عزم واراده جهادی وشناخت عمیق از پروژه ها بعداز حاج اقاوجود نداشت متاسفانه پروژه ها ابتر ماند واین دیدگاه ها باعث عدم توسعه می شود .

  3. باسلام ، عرض ادب و تشکر از جناب آقای فتاحی و امین آزادبخت عزیز
    هیچ تردیدی در قابلیت های بالقوه و ظرفیت های خفته لرستان وجود ندارد ،نیروی انسانی کارآمد و متخصص لرستانی در حال حاضر در سراسر کشور و بویژه در استان های همجوار مشغول خدمت است و این درحالیست که بعلت غیر بومی بودن در برخی شهرستان ها مورد بی مهری و کم توجهی قرار میگیرند ، متأسفانه حداقل واحد های صنعتی فعال در لرستان ، پتروشیمی، پروژه های عمرانی و … مملو از نیروهای غیر بومی اند که این مسئله حاکی از عدم دقت نظر مسئولین بومی لرستان و عدم وجود دغدغه اشتغال جوانان لرستانی است ،امیدواریم که در راستای جذب و مدیریت استعدادهای بومی استان در جهت شکوفایی لرستان عزیز چاره اندیشی شود و ادارات ذیربط نسبت به کنترل و نظارت بر اشتغال روز افزون نیروهای غیر بومی در استان چاره اندیشی نمایند.

  4. رهگذر عزیز سلام .دست مربزاد مطالبتانرا خواندم بسیار مفید وپسندیده بود وگوشه ای از هزاران حقایق بود

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.