تاریخ : جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
6

خوشناموند در عطش بی آبی می سوزد / روستاییان: پول نداریم آب برای خوردن بخریم

  • کد خبر : 68134
  • 22 اردیبهشت 1394 - 8:10

  فاطمه نیازی:  دبه های آب را در دستانش گرفته و به هم می کوباندشان. صدای «تق و تق» با صدای موتورسیکلت به هم آمیخته می شود. “دختربس”، صدایش را بلندتر می برد:”پول نداریم آب بخریم؛ هر خانه ای که هم برای آب می رویم؛ خودشان در بی آبی هستند.” دبه ها لَخت و آویزان، […]

Untitled-1

 

فاطمه نیازی:  دبه های آب را در دستانش گرفته و به هم می کوباندشان. صدای «تق و تق» با صدای موتورسیکلت به هم آمیخته می شود. “دختربس”، صدایش را بلندتر می برد:”پول نداریم آب بخریم؛ هر خانه ای که هم برای آب می رویم؛ خودشان در بی آبی هستند.”

دبه ها لَخت و آویزان، دست های “دختربس” را به هم تنگ تر می کند. مردم آبادی جمع شده اند. “دختربس” هیچ کاری به کارشان ندارد. به دبه های خالی از آب نگاه می کند. آب دهانش را قورت می دهد.

 

پرشتاب واژه ها را می خواهد به زبان بیاورد. انگار هراس دارد از این که حرف هایش را نگفته باشد؛ انگار از بی آبی ها می گریزد و حالا به پناه آمده است:«از وقتی پایم به این روستا باز شد؛ آب را به چشم خودم ندیدم. بیش تر از ۳۰ سال است که آب نداریم.»

خوشناموند از بی آبی خانه خراب شده است
“دختربس” از زادگاه خودش دور شده و حالا برای خودش در روستای خوشناموند زندگی دارد؛ عاقل زنی است با پوستی که رگه های آفتاب، سیاه سوخته اش کرده است.«روستای خوشناموند از بی آبی خانه خراب شده است.»
دختربس چشمانش را به مردم آبادی خیره می کند. مردم حرف های دختربس را با تکان دادن سر تأیید می کنند:” بی‌آبی بچه‌هایمان را کوچانده است. کار درست و حسابی که نیست. نه شغلی و نه درآمدی. بمانند چکار؟”
حالا دختربس کمی دورتر شده است. لوکی، از دیگر زنان روستا خودش را به قاب دوربین کوچک عکاسمان نزدیک می کند. نمی خواهد که گفت و گو می کند. از دست های خاکی اش شرم دارد:«بی آبی بساطمان را لنگ کرده است. از وقتی مشغول کار ساختمان شده ایم؛ هنوز به خاطر بی آبی نتوانسته ایم؛ کار پی ریزی ساختمان را انجام بدهیم؛ حتا نتوانسته ام دست هایم را از بی آبی بشویم.»

 

Untit

 

آب به قیمت بی نانی
دخترِ “لوکی” کاری ندارد؛ جز این که لوله های بی آب را نگاه کند.«آب را با دبه از کوهدشت می آوریم. قیمت هر تانکر آب ۵ تا ۱۰ هزار است. ما کارگریم و نمی توانیم آب خود را با این قیمت تأمین کنیم.»
بیش تر اهالی روستا آب را به قیمت بی نانی شان خریداری می کنند. اهالی می گویند از وقتی که چشم باز کرده اند؛ آب را به چشم خودشان ندیده اند؛ جز این که این اواخر هفته ای نهایت تا یک ساعت و نیم آب، دلشان را خوش کند.
روستا خلوت و بی‌سروصداست. کوچه ها باریک اند و پر از چاله و چوله. آن ها که دست شان به دهانی رسیده؛ برای خودشان آب خریده اند و شرشر آب از تانکرها، بساط ظهرشان را گرم کرده است.
گرمای ظهر اردیبشهت، پای مگس ها را به خانه های روستا باز کرده است. زینب از بی آبی روستا ترجیح می دهد؛ برخی روزها را در تهران باشد و کنار همسر کارگرش:«با هزار آرزو خانه مان را از نو ساختیم؛ اما بی آبی زندگی مان را نمی چرخاند؛ حتا خانه بهداشت روستا هم بیمار است و به محض رسیدن گرما، مگس است که از در و دیوار خانه ها بالا می رود.»

و با همان آب ذخیره ای، خیالشان را کمی راحت می کنند. خوشناموند در طول یک هفته، فقط یک ساعت و نیم آب دارد و آن ها که شانس در خانه هایشان نخوابیده؛ این حتا نیم ساعت را هم ندارند.

 

Un 

 

حتا خانه ی بهداشت هم آب ندارد
بی آبی خوشناموند، حتا خانه ی بهداشت روستا را هم از پا در آورده است.آغاسلطان از اهالی روستای خوشناموند است. او هم عاقل زنی است که پوست گندمگونش در زیر آفتاب داغ تابستان قهوه ای شده است.«سال گذشته پایم سوخت. گاهی برای پانسمان پایم به خانه بهداشت روستا می رفتم. آب در خانه بهداشت نبود و خودم با بطری آب می بردم.»
بی آبی خانه ای در روستا، دهان خانه را خشک و ترک خورده است. زینب، نگاهش را به صورت حسین-پسرش- می اندازد:«آب نداریم. پول هم نداریم؛ آب بخریم. دیگر رویمان هم می شود به خانه ی همسایه برای آب برویم. آن ها هم آب را خریداری می کنند؛ آب که رایگان نیست.»
چند پیرمرد با عصاهای کهنه شان به دیواری تکیه زده‌اند؛ با دیدن قاب دوربین بلند می شوند. یکی از پیرمردها سنش از بقیه بیش تر است. ریش هایش را در دست می گیرد و روی دوربین دقیق می شود. پیرمرد سال های جوانی اش را در تهران کارگری کرده است.
حالا دیگر پیر شده و نمی تواند روی پاهایش بایستد:«تنها دلخوشی روستا زمین های کشاورزی است. دل کشاورزان هم به آب خوش است؛ اگر بارانی نباشد؛ تمام امید و آرزوهای ما هم قطع می شود. خشک سالی کشت هایمان را زرد کرده است.»

 

Untitled-

 

اوستا کریم، فقط کَرَم خودت
پیرمرد نگاهش را به آسمان بلند می کند:«اوستا کریم، فقط کَرَم خودت. ما از مسئولان خیری ندیدیم و روستایمان بی آب است.»
پیرمرد همان‌طور که حرف می‌زند؛ تسبیحش را می چرخاند. تسبیح روی دست های زبر و پینه بسته اش دانه دانه می شود:«از وقتی چشم باز کردم؛ خوشناموند آب نداشت. این چند سال اخیر در روستا لوله کشی آب شده؛ اما مگر ما صدای آب را می شنویم؟!»
دهستان خوشنام‌وند در غرب استان لرستان در پنج کیلومتری جنوب شرقی شهر کوهدشت واقع شده‌است. بیشتر جوانان این روستا به تهران کوچانده شده و در آن جا نان سفره هایشان را با کارگری و سرایداری تأمین می کنند.
آن ها هم که مانده اند؛ گاهی دستشان به بیل و داس می رود و کشت های زرد را درو می کنند و برخی دیگر میوه و تره بار را در شهرهای اطراف جار می زنند.

 

U

 

رؤیای آب در دشت ترک خورده
جوانان که رفتند؛ آبادی از شور و حال افتاد. کورسوی امید آن ها زمین هایی است که برایش جان می کنند تا آبادی، آباد بماند:«درآمد ما از همین زمین های کشاورزی است. اگر بارانی ببارد؛ حال همه ما خوب است؛ اگر هم بارانی نباشد؛ دست و دل ما باز هم به کَرَم خداوند است.»
حسین به حلقه ی پیرمردها نزدیک شده است. پوستش در زیر آفتاب، سوخته و چشمانش فرورفته در کاسه ی سر است. به سختی نگاه می کند.«۲۰ سال کارگری کردم. هنوز خانه و درآمدی از خودم ندارم. اگر آب در روستا باشد؛ حداقل می توانیم کاسبی ای راه بیندازیم.»
بی آبی روستا در ماه رمضان، هم طاقت فرسا است و چه بسیار اهالی که افطارشان را حتی بدون یک لیوان آب گرم باز کرده اند. آب برای اهالی روستای خوشناموند یک رؤیا است؛ رؤیایی که حتا آن را هم به خواب نمی بینند.

 خبر آنلاین

 

لینک کوتاه : https://www.mirmalas.com/?p=68134

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 13در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱۳
  1. از ماست که بر ماست

  2. خدمت برادر عزیز آقا سهراب باید عرض کنم که حرفتون هر چند کوتاه هست ولی واقعیت است .ای کاش مسولیت بزرگوار شهرستان چه کسانی که فعلا هستن و چه کسانی که از این شهر کوچ نمودند به جای این همه دعوای سیاسی و من اینم تو اونی گفتن ها ، ذره ایی به وجدان خود رجوع کنند و برای آخرت خود توشه ایی مثل خدمت به این مردم شهر بکنند و مشکلاتی اینچنین را حل و فصل نمایند. ای کاش ….ای کاش …ای کاش…

  3. چرا باىد شهر (مردان بى ادعا،مردان روزهاى سخت،فاتحان کوهساران طرغه) به چنىن پرىشان روزگارى دچار شود.

  4. وقتی یکپارچه این روستا به ملکشاهی رای میدن باید اینجور تشنه بمانند

  5. مشکل بی آبی در سود جویی برادران کشاورز نمونه که جهت برداشت یک کیلو ذرت سیصد لیتر آب آب آب !!!!عجب معادله ساده ایست ۰آقا لطفا ذرت .گندم.قند (شیطان سفید) نکاری———–د چقدر سخت است حق دیگران را خوردن۰

  6. همه مردم روستا به خاطر بی آبی دارن به شهر پناه میارن مسئولین کجایید . میدونید با آمدن روستا ییان به شهر چند درصد به بیکاران شهرستان اضافه تر میشود .؟ با آمدن مردم به شهر یعنی بیکاری بیشتر فقر بیشتر و…………..خودتون بهتر میدونید مسئولین…….

  7. سلام، مردم روستا باید خودشان بخواهند ،منتظر چی هستند .بچه های شان چه گناهی کردند که باید عطش بی آبی را ببرند،بجای زرق و برق و تجمل در خانه و چیزهای اضافی، از خدا کمک بخواهند، یاعلی بگویند،آستین بالا بزنند به فکر چاره باشند،منتظر شخصی آقای ملکشاهی و استاندار و فرماندار و دولت نباشند خودشان با هم و اتحاد همه جانبه همت کنند یک چاه اب بزنند، هرچند که خیلی سخت است و لی شدنی است،خواستن توانستن است ف از تو حرکت از خدا برکت
    کوچک شما برادران کونانی

  8. این طور شما عرض میکنید ملکشاهی که شمر نیست اب بر کسی ببندد اگه واقع بین باشی و از روی کینه حرف نزنی ملکشاهی فعالترین و محبوبترین نماینده این استان

  9. خوشناموند ۱۰ حلقه چاه براش زدن آب نداره … ذرت کاران و چغندر کاران مقصرند نه ملکشاهی

  10. با سلام
    عملکرد آبفار کوهدشت در راستای تامین آب روستای خوشناموند
    در طول سنوات گذشته ۹ حلقه چاه عمیق در اعماق مختلف حفر شده که حتی یکی از آنها در سال ۸۸ سه برابر آب مورد نیاز اهالی روستا را داشته است ولی به علت افت شدید سطح آبهای زیرزمینی که ناشی از خشکسالی های اخیر می باشد چاه های مذکور هر کدام یکی پس از دیگری خشک و از مدار خارج شده اند بطوریکه در حال حاضر یک حلقه چاه با آبدهی ۳ لیتر در ثانیه در مدار می باشد حتی در سال ۹۳ دو حلقه چاه در روستای فوق الذکر حفر شده که فاقد آبدهی مناسب بوده اند،لذا با توجه به اینکه نه تنها منطقه مذکور (خوشناموند)بلکه تمام روستاهای ضلع جنوب شرقی این شهرستان از نظر منابع آب زیرزمین فقیر می باشند که مسئولین امر (اداره آب وفاضلاب شهرستان) تصمیم گرفته اند از نقاط دوردست که دارای منابع آب پایدار هستند نسبت به تامین آب روستای مذکور اقدام نمایند و به همین خاطر این امور جهت این مهم اقدام به حفر دو حلقه چاه آهکی از نقاط دور دست نموده است که در صورت تامین اعتباری به مبلغ ۵۰ میلیارد ریال جهت اجرای خط انتقال(۲۰کیلومتر) و احداث ایستگاه پمپاژ عملیاتی خواهد شد.((انشالله))

  11. با سلام خدمت تمام مسئولین مربوط به این امر
    باتوجه به نقش عمده آب در بهبود کیفیت زندگی مردم , بهداشت , سلامت, و سایر نیازهای ضروری هر اجتماعی اهالی دهستان خوشناموند جهت مایحتاج ضروری و رفع نیازهای شرب , بهداشت , شستشو وغیره با مشکل کم آبی جدی روبرو هستند که استمرار داشتن بی آبی با وضع موجود برای دهستانی بالغ بر ۳۰۰۰ نفر جمعیت ادامه زندگی را برای همگان سخت ودشوار نموده که نتیجه آن تقبل هزینه های اضافی بر حمل آب ومهاجرت به حاشیه شهر وکاهش تولیدات روستایان وسایر معضلات مربوط به مهاجرت و با آماری که گرفتیم طی دو سال اخیر حدود ۲۲۰ خانوار از این دهستان کوچ نموده وبه شهر وشهرهای بزرگ مثل تهران کوچ کرده اند واین خود معضل بسیار مهم وقابل بررسی میباشد البته ضمن تقدیر وتشکر از مسئولین قبلی وفعلی که نهایت تلاش ومساعدت خود را در ضمینه رفع مشکل بی آبی این دهستان انجام داده اند اما متاسفانه با اقدامات غیر اصولی وغیر کارشناسی تمام چاههای محفوره که کلا حدود ۴ حلقه چاه بیشتر حفر نشده راه به جای نبرده یا این چاهها آب نداشته یا کفایت آب مورد نیاز جمعیت این دهستان نداشته علیهذا شایسته است که مسئولین امر در اسرع وقت مناسب وآمدن فصل گرما تمهیداتی اورژانسی جهت رفع مشکل بی آبی این مردم لایق خدمت اندیشیده شود ودر پایان برای کلیه مسئولین وخدمت گزاران صدیق آرزوی عزت سربلندی را از درگاه خداوند متعال مسئلت می خواهیم

  12. از ماست که بر ماست

  13. آقای م کونانی شمایی که میگید منتظر شخص آقای ملکشاهی و استاندار و فرماندار و دولت نباشند و خودشون برا حفر چاه آب آستین بالا بزنن بفرمایید مسئولین ما این وسط چکاره اند

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.