تاریخ : شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
3

روایتی از نیش و نوش یک طرح/«قمرود» در مبدا چه خسارتی برجای گذاشت؟

  • کد خبر : 132271
  • 17 خرداد 1401 - 13:02

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: هدف از اجرای طرح «قمرود» انتقال ۱۸۱ میلیون مترمکعب آب در سال از سرشاخه‌های دز به سد «کوچری» و تصفیه خانه دو دهک جهت تأمین آب شرب و صنعت دراز مدت شهرهای خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان، ساوه و قم برای جبران روزافزون کمبود آبی شهرهایی که از رشد […]

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: هدف از اجرای طرح «قمرود» انتقال ۱۸۱ میلیون مترمکعب آب در سال از سرشاخه‌های دز به سد «کوچری» و تصفیه خانه دو دهک جهت تأمین آب شرب و صنعت دراز مدت شهرهای خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان، ساوه و قم برای جبران روزافزون کمبود آبی شهرهایی که از رشد جمعیت سریعی برخوردار است و این طرح عظیم برای افق ۱۴۲۰ در نظر گرفته شده است.

با وجود اینکه پروژه «قمرود» برای مردم برخی از شهرها و استان‌های کشور پروژه‌ای حیات بخش بود ولی مردم شهرستان الیگودرز به عنوان یکی از پرآب‌ترین شهرستان‌های استان با اجرای این پروژه از کمبود آب به شدت رنج می‌برند.

این پروژه شاید در نگاه اول از سوی مسئولان وزارت نیرو به نام طرح انتقال آب از سرشاخه‌های دز به «قمرود» نام نهاده شده باشد، ولی در واقع این پروژه از روستاهای الیگودرز در استان لرستان آغاز می‌شود و به نوعی آبی که در تونل‌های این طرح انتقال جاری می‌شود، قبل از اینکه آب دز باشد، آب لرستان است.

روایتی از نیش و نوش یک طرح/«قمرود» در مبدا چه خسارتی برجای گذاشت؟

گرچه از یک سو پروژه انتقال آب «قمرود» موجب خشکی زمین‌های کشاورزی و رودخانه‌های برخی از روستاهای الیگودرز و در نتیجه مهاجرت تعداد زیادی از ساکنان این روستاها شده است ولی از سوی دیگر انتقال آب لرستان به مرکز ایران را می‌توان یکی از پروژه‌های مهم و بزرگی دانست که دارای اهمیت ملی است ولی باید این دو زاویه به دقت و به موازات هم مورد توجه قرار می‌گرفت.

قرار بود بعد از اجرای این پروژه انتقال آب، روستاهای زیان دیده از اجرای آن نیز مورد توجه قرار بگیرند و پروژه آبرسانی به این روستاها در الیگودرز نیز عملیاتی شود، اما همچنان با وجود وعده‌های داده شده ۹۹ روستای شهرستان الیگودرز به دلیل اجرای پروژه «قمرود» دچار تنش شدید آبی هستند و روز به روز شرایط برای زندگی در این روستاها سخت‌تر می‌شود.

تشنگی اهالی سرچشمه انتقال آب «قمرود»

محمد خدا بخشی نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به دیدار نمایندگان لرستان با وزیر نیرو و سخنان وی در این جلسه اظهار داشت: پروژه انتقال آب از استان لرستان در الیگودرز رقم خورد.

وی با بیان اینکه این پروژه تحت عنوان «قمرود» اجرا شد عنوان کرد: سالانه ۱۸۱ میلیون متر مکعب آب از سرشاخه‌های دز واقع در شهرستان الیگودرز برای مصرف آب قم، دلیجان و محلات انتقال داده می‌شود.

روایتی از نیش و نوش یک طرح/«قمرود» در مبدا چه خسارتی برجای گذاشت؟

نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: هزاران میلیارد تومان برای این پروژه انتقال آب هزینه شده است و مردمی که در سرچشمه و مبدا این پروژه هستند دچار تنش آبی هستند.

تنش آبی شدید برای ۹۹ روستای الیگودرز

خدابخشی با تاکید بر اینکه بیش از ۹۹ روستا دچار تنش آبی است و با تانکر آب رسانی می‌شوند افزود: این انصاف نیست، پروژه‌ای شروع شده برای آبرسانی به همین روستاهای زیان دیده از پروژه انتقال آب «قمرود»، هنوز یک روستا از طریق آن آبرسانی نشده است.

وی تاکید کرد: این امر جز مصوبات سفر رئیس جمهور به لرستان است، امیدواریم که وزارت نیرو یک برنامه زمانبندی برای تکمیل این پروژه آب رسانی به این ۹۹ روستا تا پایان سال ارائه دهد.

نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: همه این روستاها دچار تنش آبی هستند و امیدواریم با اجرای این پروژه از آب شرب سالم برخوردار شوند.

روایتی از نیش و نوش یک طرح/«قمرود» در مبدا چه خسارتی برجای گذاشت؟

سد «دهجانی» هم احداث نشد

خدابخشی با بیان اینکه در همان زمان اجرای پروژه انتقال آب «قمرود» تاکید شد که سد «دهجانی» برای تأمین آب الیگودرز احداث خواهد شد گفت: این سد، سد کوچکی است، مطالعات فنی و اقتصادی آن هم انجام شده است.

وی با تاکید بر اینکه در کنار مطالعات فنی و اقتصادی، نیازمند تاییدیه زیست محیطی، پدافند غیر عامل و… هستیم گفت: این امر باید از سوی وزارت نیرو مورد توجه قرار بگیرد.

توقف احداث ۱۲ مجتمع آبرسانی برای تأمین آب روستاها

حمیدرضا کرموند مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان نیز با اشاره به طرح «قمرود» و روستاهایی که به دلیل اجرای این پروژه با کم آبی مواجه شده‌اند و قرار بوده که تأمین آب شوند اظهار داشت: تقریباً حدود ۹۶ روستا و در ادامه طرح ۹۹ روستا، به دلیل اجرای این طرح دچار تنش آبی و کمبود آبی شدید شدند.

وی با تاکید بر اینکه در سال ۹۵ این روستاها جمعیتی معادل ۲۵ هزار و ۵۳۲ نفر داشتند و برآورد و افق ما این بود که این جمعیت در سال ۱۴۰۵ به حدود ۳۳ هزار و ۹۰۷ نفر برسد ادامه داد: سرانه مصرف آب شربی که برای این روستاها نیز مدنظر ما بود حدود ۱۴۰ لیتر در روز به ازای هر نفر بوده البته این عدد با سایر مصارف پیش بینی شده است.

روایتی از نیش و نوش یک طرح/«قمرود» در مبدا چه خسارتی برجای گذاشت؟

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با بیان اینکه برای آبرسانی به روستاهای یاد شده، احداث ۱۲ مجتمع روستایی در دستور کار قرار گرفت گفت: در گذشته عملیات اجرایی این پروژه‌ها از سوی آب و فاضلاب روستایی شروع شده بود، اما متأسفانه به دلیل یک سری مسائل فنی و اجتماعی سرعت پروژه کند شده بود.

ادامه آب‌رسانی به روستاها توسط قرارگاه امام حسن مجتبی (ع)

کرموند با اشاره به اینکه این مجتمع‌های آب رسانی با اجرای خطوط انتقال هم همراه است بیان داشت: برآورد شده بود که در سال ۹۷ این مجتمع‌های آب رسانی با اعتبار ۶۵۵ میلیارد ریال از سوی شرکت آب و فاضلاب روستایی احداث شوند.

وی با تاکید بر اینکه الان پروژه اولویت بندی شده است و خوشبختانه با ورود قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) و در قالب انعقاد قرار داد دولت سیزدهم با این قرارگاه برای تأمین آب ۱۰ هزار روستای کشور در بازه زمانی سه ساله، شرایط مطلوبی گرفته است عنوان کرد: بسیج سازندگی به عنوان نماینده این قرارگاه در استان پروژه‌هایی در شهرستان‌های دورود و نورآباد شروع کرده و بخشی از کار در الیگودرز نیز به قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) واگذار شده است.

روایتی از نیش و نوش یک طرح/«قمرود» در مبدا چه خسارتی برجای گذاشت؟

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با بیان اینکه برخی اولویت‌های اجرای این پروژه با برآورد اولیه ۵۶۴ میلیارد ریال به قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) واگذار شده است افزود: عملیات اجرایی این پروژه‌ها نیز قرار است به زودی در شهرستان الیگودرز شروع شود.

بیش از هزار میلیارد ریال برای ادامه پروژه نیاز است

کرموند با اشاره به اینکه علاوه بر ۶۵۵ میلیارد ریالی که در سال ۹۷ برآورد شده، این پروژه قطعاً اعتبار بیشتری نیاز دارد ادامه داد: برای اتمام ما بقی اولویت‌ها در این پروژه، حدود هزار و ۱۶۰ میلیارد ریال اعتبار لازم است.

وی بیان داشت: بخشی از پروژه آب رسانی به روستاهای الیگودرز به قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) واگذار شده، بخشی از پروژه نیز توسط شرکت پیمانکار شرکت آب و فاضلاب در حال انجام است.

روایتی از نیش و نوش یک طرح/«قمرود» در مبدا چه خسارتی برجای گذاشت؟

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با تاکید بر اینکه ما خوشبین هستیم که با ورود قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) و تجربه این قرارگاه در سطح کشور، این پروژه در مسیر پیشرفت قرار بگیرد و بخشی از این روستاها را تا پایان ۱۴۰۱ تأمین آب شرب کنیم گفت: تصفیه خانه آب این پروژه تقریباً آماده است، بخش اعظمی از شبکه آن نیز آماده بهره برداری است، یک سری مسائل فنی، تکنیکی و اجتماعی فعلاً اجازه اینکه پروژه به سرعت مدنظر ما برسد، نداده، اما با ورود قرار گاه امام حسن مجتبی (ع) این امید می‌رود که این پروژه در فرآیند و مسیر مناسبی برای بهره برداری قرار بگیرد.

کرموند با تاکید بر اینکه اختصاص اعتبار برای این پروژه در مصوبات سفر رئیس جمهور هم قرار گرفته است گفت: فعلاً میزان اعتبار مشخص نیست، اما با توجه به نگاه مثبت دولت به مقوله آب رسانی روستایی، اعتبار لازم برای این پروژه در نظر قرار خواهد گرفت.

لینک کوتاه : https://www.mirmalas.com/?p=132271

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.